Oxelösunds järnverk har alltid tillverkat och utvecklat järn och stål av jungfrulig malm, först från Grängesbergsbolagets egna gruvor i Bergslagen och sen från LKAB:s malmfält i Norrbotten. Aldrig någonsin har väl någon tänkt tanken att ersätta svensk jungfrulig malm med skrot vid tillverkning av Oxelösunds unika kvalitetsprodukter.
Nu har det uppenbarats ett helt nytt sätt att framställa stål ur jungfrulig malm, utan tillsatser av fossila bränslen: Hybrit (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology). Så kallas de briketter som sedan smälts i en nyinstallerad elektrostålugn EAF (Electric Arc Furnace) i Oxelösund. Hybrit-processen innebär att syret i stället tas bort från järnmalmen med hjälp av fossilfri vätgas som sker i en reduktionsreaktor. Nu handlar det om ny vetenskap, nytänkande chefer och exploatörer med en starkt framåtlutande hållning.
SSAB Special steel i Oxelösund blir 2026 först i världen, i mindre skala, börja tillverka grovplåt av fossilfritt stål. Oxelösund kommer att få med tiden få en miljö helt utan dam, sot, rök och besvärande gaser från koksverk eller masugnar – och fortfarande tillverka grovplåt av jungfrulig malm. Hybrit hanteras och transporteras till Oxelösund i slutna kärl, utan problem för kommunens invånare.
Nu är det bara så att anläggningen för industriell tillverkning av Hybrit ännu inte står klar. I väntan på att Hybrit börjar levereras kommer den nyinstallerade elektro-stålugnen att chargeras med skrot. Skrotet kommer till Oxelösund via båt från olika skrot-leverantörer. Skrotet, ungefär en miljon ton om året, omlastas och sorteras i Oxelösunds hamn. Den hanteringen kommer däremot att innebära en del olägenheter för kommunens invånare – men det är bara under en begränsad övergångstid. Därefter ska LKAB leverera all den Hybrit Oxelösund behöver och skrotet kan äntligen fasas ut.
Den 25 oktober i år låter dock LKAB:s vd Jan Moström meddela, genom tidningen Affärsvärlden, att man pausar eller rent av stoppar Hybrit-projektet. Man vet egentligen inte om det blir någon Hybrit alls. LKAB producerar bara det marknaden efterfrågar säger Moström – nog var det väl så, då också, när LKAB tog beslut om satsningen på Hybrit-projektet?
Nu blir omställningen till fossilfritt stål i stället bara en övergång till 100 procent skrotbaserat stål? Då blir Oxelösund en i raden av alla skrotbaserade stålverk i Europa – utan jungfrulig råvara. Ny vetenskap och nytänkande chefer fick en kortvarig sejour i SSAB – här går det undan!
Visserligen får Oxelösund med omnejd en mycket bättre luft att andas och vi får betydligt mindre sot att torka av från våra båtar och trädgårdsmöbler – men hur marknadsför man en ”nästan fossilfri” Hardox 500? Det är inte alls säkert att SSAB:s strategiska kunder accepterar ”nästan fossilfritt”.
SSAB:s strategiska kunder har ju också lovat sina kunder en fossilfri produkt – så som är vedertaget när man avser fossilfritt. Alltihop är väl ändå ett enda stort industriellt haveri – som ingen vill tala om?