Bodelning måste gå snabbt och mer effektivt

Den som väljer att lämna en relation ska kunna känna trygghet i att bodelningsprocessen går fort så att man snabbt kan starta ett nytt liv, skriver Martina Johansson (C) med flera.

Den som väljer att lämna en relation ska kunna känna trygghet i att bodelningsprocessen går fort så att man snabbt kan starta ett nytt liv, skriver Martina Johansson (C) med flera.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Debatt2022-02-22 05:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många som gifter sig lever lyckliga tillsammans resten av livet, men det gäller inte alla. En del avslutar sitt äktenskap efter en kort eller lång tid. De flesta som går skilda vägar klarar också av att gemensamt lösa frågor om ägodelar och hur man ska samverka runt sina barn. För andra blir bodelningen en process av ilska, bråk, hämnd, förhalningar och i värsta fall våld. 


Processen kan bli både lång och kostsam, även med hjälp av en bodelningsförrättare. En omedgörlig part kan förhala processen i fler år. Genom att ekonomin många gånger är låst i den gemensamma bostaden kan personen tvinga den andre att leva med svag ekonomi, utan möjlighet att skaffa nytt boende. För kvinnor och män som är utsatta för fysiskt eller psykiskt våld i nära relationer är detta oerhört allvarligt. Risken att inte kunna flytta ifrån en partner som misshandlar kan få mycket stora konsekvenser. 

Det är inte ovanligt att bodelningsprocessen förhalas och försvåras av personer i syfte att kontrollera sin före detta partner. Utdragna rättsprocesser blir då ännu ett verktyg för att förtrycka och skada. En utdragen process skadar även de barn som kan finnas i relationen. Om inte båda föräldrarna kan starta ett nytt hållbart boende på grund av den ena parten så riskerar barnen att inte ha en fungerande vardag. Om det dessutom är ett förhållande där misshandel finns närvarande riskerar även barnens utsatthet att förlängas. Att skydda barnen hör till en av de viktigaste uppgifterna för samhället och föräldrarnas välmående och stabilitet bidrar till att barn och ungdomar mår bra.  

För att skydda den vars tidigare partner försöker förhala bodelningen finns det därför anledning att se över hur fördelningen av processkostnaderna ska förändras för att undvika en förhalning men också om möjligheterna att få ekonomiskt stöd för processkostnaderna ska stärkas. Centerpartiet tycker också att man bör se över om en bodelningsförrättare ska ges möjlighet att kalla parterna vid vite till bodelningssammanträde och om möjligheterna för att överklaga ett beslut ska göras om. Genom dessa åtgärder skulle en utsatt partner få ett bättre skydd. 

Centerpartiet vill att den som väljer att lämna en relation ska kunna känna trygghet i att bodelningsprocessen går fort så att man snabbt kan starta ett nytt liv. Bodelningsprocesserna behöver därför bli snabbare och effektivare. Att se över regelverket för bodelning är ett viktigt steg på vägen.