Cecilia Karmans bil blev vandaliserad på en parkering vid Hjortensbergskyrka. Som SN rapporterar (23/9) lade Cecilia ut ett inlägg på Facebook för att få tips om händelsen och upptäckte att en liknande skadegörelse genomförts på samma ställe tidigare.
Långt från Hjortensbergskyrkans parkering, i skogen på Arnö, har en kvinna överfallits. Hon hade varit ute på en joggingtur när en okänd person överföll och slog henne. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot (SN 22/9).
Som om dessa rapporter inte var tillräckliga meddelades det i SN (24/9) om en 17-årig pojke som hade sökt upp polisen i Katrineholm. Med sig hade pojken en pistol som påstås ha använts vid en dödsskjutning på Långbergsskolan i Nyköping. En annan person är dömd i fallet. Nu återupptas brottsutredningen, skriver tidningen.
Slående i det här fallet är den påstådda gärningsmannens ålder. Det är många av oss som trodde att grovt brott begås i vuxen ålder. Hur naiv kan man vara!
Brottsligheten finns också online. Bedragarna söker upp äldre som de lurar att lämna ifrån sig BankID, för att sedan tömma deras bankkonton.
Personligen har jag blivit väckt vid ett tillfälle för att ta emot rapport om inbrott och vandalisering i källarförrådet. Då har det visat sig en omfattande vandalisering av privat egendom där privata saker stulits. Även försök till inbrott har observerats och rapporterats till polisen.
Vandaliseringar av privat egendom, överfall, inbrott i containrar för att tillskansa sig dyra verktyg, dödsskjutningar, nätfiske, med mera - brottsligheten är på frammarsch i Sverige. Rapporter om brottslighetens olika ansikten duggar tätt på tidningarnas nyhetssidor. Bilden av Sverige som ett land med låg kriminalitetsfrekvens är ett minne blott. Brottslingar håller Sverige i ett järngrepp och polisen hinner inte med allt.
Vissa rapporterade brott klaras upp, andra är lågprioriterade. Man frågar sig om det är värt att anmäla eller inte, vilket Cecilia Karman vittnar om i artikeln (SN 23/9).
Hur gör vi för att på allvar bekämpa brottsligheten? En del föreslår installation av kameror på allmän plats – en bra åtgärd för att återfå trygghet. Men det räcker inte. Brottsbekämpning kräver många åtgärder som måste ske samtidigt. Dels är det nödvändigt att skolan ingriper i de fall man ser barn som stökar. Extra resurser behövs där man arbetar socialt med familjer. Brottsligheten har gått ner i åldrarna, vilket tyder på problem med uppfostran. Viktigt i sammanhanget är också undervisning i svenska, samt aktiviteter som styr mot arbete. När det gäller stadskärnan skulle polisen kunna etablera ett litet kontor mitt i staden. Synlighet är viktigt.