Centerpartiet i Oxelösund har en ny och fri roll

I en friare roll utan politiska bindningar kan Centerpartiet agera självständigt och fritt. Formellt tillhör vi oppositionen, men vi kommer att vara konstruktiva och samarbetsinriktade, skriver Ann Abrahamsson (C) och Joakim Öhman (C).

I en friare roll utan politiska bindningar kan Centerpartiet agera självständigt och fritt. Formellt tillhör vi oppositionen, men vi kommer att vara konstruktiva och samarbetsinriktade, skriver Ann Abrahamsson (C) och Joakim Öhman (C).

Foto: Olof Jonmyren

Debatt2023-01-17 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet i Oxelösund höll ställningarna och gick till och med fram i antal röster i kommunalvalet i Oxelösund. På riksplanet gjorde partiet tyvärr ett av sina mindre framgångsrika val och nu tävlar medier, i synnerhet kvällspressen, om att sparka på den som ligger. 

En kvällstidning fick för sig att det är pressen som tillsätter partiledare. Tidningen räknade ut Daniel Bäckström för att han inte svarade snabbt nog på om han vill gå främst i Pridetåget eller huruvida han kan tänka sig att viga två individer av samma kön. Att han saknar vigselrätt bryr sig inte tidningen om. Och Muharrem Demirok, som Centerpartiets valberedning nyligen föreslagit som partiledare efter Annie Lööf, ansågs uträknad på grund av misshandelsdomar långt tillbaka i tiden. Elisabeth Thand Ringqvist var enligt tidningen den enda tänkbara – och hon har frivilligt dragit sig ur kandidaturen. Så fel det kan bli…

Lokalt nämns inte Centerpartiet när mandatfördelningen i Oxelösunds kommunfullmäktige summeras i SN. Det är märkligt nog bara makten som räknas, inte idéer och konkret politik. Ändå är det nu flera av de förslag som Centerpartiet under tiden med Alliansen i Oxelösund var med och tog fram som den nya majoriteten vill förverkliga. 

Genom åren har Centerpartiet medverkat till att driva frågor om god hushållning i kommunens ekonomi, företagandet och miljön/klimatet – ofta tillsammans med de dåvarande Allianskollegorna M, L, KD. Värnandet och upprustningen av badplatserna slogs Oxelösundscentern hårt för, vi motionerade om giftfri förskola och fick gehör, vi har drivit på för valfrihet i hemtjänst och omsorg och ökad konkurrensutsättning av tjänster som städ och fastighetsskötsel. Vi var också bland de första att lokalt motionera om att se över kommunens beredskap för kris och krig.

Nu har både vi och Oxelösund hamnat i en ny politisk situation. Efter 72 års rött styre tar en M-ledd koalition över. C tog beslutet att kliva av Alliansen hösten 2021 när de förklarade sig beredda att stödja sig på SD, men ser ändå med nyfikenhet och spänning fram emot hur det nya styret kommer att tackla stundande utmaningar. Självklart välkomnar vi att det röda styret byts ut efter så många år. Vi har tidigt förklarat att vi kommer att stödja alla goda förslag, men i synnerhet liberal borgerlig politik.

I en friare roll utan politiska bindningar kan Centerpartiet agera självständigt och fritt. Formellt tillhör vi oppositionen, men vi kommer att vara konstruktiva och samarbetsinriktade, något som mittenpositionen inbjuder till.

Centerpartiet i Oxelösund kommer inte att låta sig förpassas till skuggorna eller förbli osynligt.