Vår nuvarande energiminister Khashayar Farmanbar (S) fortsätter att upprepa att om det bara byggs mera vindkraftverk i Sverige så kommer vi åter få billiga och stabila elpriser. Man kan fråga sig om detta är med sanningen överensstämmande.
På Svenska Kraftnäts hemsida kan man läsa att ”Sverige och Europa har avreglerade elmarknader och el handlas under fri konkurrens. Elnäten är ihopkopplade och elen kan flöda över nationsgränser”. Det betyder att svenska elproducenter kommer sälja sin el på den marknad där de får bäst betalt. Om en svensk elproducent får 4 kr/kwh för sin el i Tyskland så kommer han förstås inte sälja sin el till 30 öre/kwh i Sverige, utan kommer kräva att få 4 kr/kwh även i Sverige. Det spelar ingen roll hur många vindkraftverk det byggs i Sverige, svenska elproducenter kommer ändå kräva samma pris som de kan få i Tyskland för att leverera i Sverige. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har därför rätt när hon säger att det bästa sättet att få ner elpriserna i Sverige är att begränsa möjligheten att lägga elkablar till Tyskland eller andra länder på kontinenten.
Det är inte många i Sverige som vill ha en vindkraftspark som granne eftersom det medför förstörd livsmiljö. Vindkraftverken stör också djur- och fågelliv och även om de anläggs långt ifrån bebyggelse gör de så att vi svenskar förlorar omistliga naturvärden. Därför finns det anledning att undersöka vilka alternativ som finns. Ett alternativ är elproduktion av biomassa med den av svenska forskare framtagna BTC-tekniken (Biomass-fired TopCycle). Med denna teknik kan den planerbara elproduktion som försvunnit när kärnkraftverk lagts ned ersättas och den passar bra i Sverige eftersom vi har massvis med skog och man som biomassa kan använda rester från vårt skogsbruk. Om denna teknik kombineras med koldioxidinfångning bidrar den till att minska halten koldioxid i atmosfären. Produktion av el med denna teknik kan dock bara ske under förutsättning att EU inte lägger sig i och begränsar Sveriges möjligheter att bestämma över vår egen skog. Nooshi Dadgostar har därför rätt när hon säger att Sverige bör verka för att EU:s makt begränsas.
Elproduktion med kärnkraft som vissa förespråkar är ur etisk synpunkt problematisk, eftersom det uttjänta bränslet från denna produktion är mycket farligt under många tusentals år. Eftersom tillräckligt med el kan produceras av biomassa med BTC-teknik behövs ingen kärnkraft i Sverige. Nya kärnkraftverk har bara ett existensberättigande om de, som vissa forskare säger, kan återanvända det uttjänta bränslet och därmed minska farligheten av avfallet från en tidsrymd som är fullständigt ohanterlig (cirka hundratusen år) till något som i bästa fall kan hanteras (cirka tusen år). Då bör alla nuvarande kärnkraftverk rivas och ersättas av nya fjärde generationens kärnkraftverk.