Dags att skicka en undersköterska till Bryssel

I land efter land växer sig högerkonservativa partier starkare. EU-valet är vår chans att stoppa dem, skriver Malin Ragnegård och Catarina Eriksson, Kommunal.

I land efter land växer sig högerkonservativa partier starkare. EU-valet är vår chans att stoppa dem, skriver Malin Ragnegård och Catarina Eriksson, Kommunal.

Foto: Fredrik Persson / TT

Debatt2024-05-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart är det EU-val och arbetarkvinnor i Sverige står inför en avgörande tid. När högerextrema och kvinnofientliga krafter mobiliserar måste vi stå enade för demokrati, jämställdhet och fackliga rättigheter. De beslut som fattas i EU påverkar vår vardag, men trots det brukar valdeltagandet vara lågt. Det finns en risk att EU-valet ännu en gång blir ett klassval där fler akademiker än arbetare gör sina röster hörda. 

Det behövs fler fackliga röster i politiken, både i Sörmland och i Bryssel. Personer som vet hur vanligt folk har det och som vågar ta strid för bättre villkor. Det är hög tid att en facklig arbetarkvinna tar plats i Europaparlamentet. I det här valet finns möjligheten att rösta på Lina Jörnkrans som är undersköterska, Sveriges vanligaste yrke. Hon är kommunalare och står på Socialdemokraternas lista på plats 27. 

De ekonomiska klyftorna växer, både i Sverige och i andra europeiska länder. 

En tredjedel av Europas kvinnor har inget arbete alls och kvinnor står för över 75 procent av deltidsarbetet. I Sverige är medlemmarna i Kommunal överrepresenterade bland dem som lever eller riskerar att leva i ekonomisk utsatthet. Välfärden är kroniskt underbemannad, vilket leder till en ohållbar arbetsmiljö, försämrad möjlighet till återhämtning och hög sjukfrånvaro. 

I land efter land växer sig högerkonservativa partier starkare. EU-valet är vår chans att stoppa dem. Kommunal vill att EU verkar för att fler kvinnor ska arbeta och bli självförsörjande. Vi vill stoppa den alltmer växande arbetslivskriminaliteten som leder till att människor utnyttjas och tvingas arbeta med för låga löner, urusla arbetsvillkor och dålig arbetsmiljö. Kommunal kräver att rätten till abort skyddas och att en samtyckeslagstiftning införs i hela EU. Sverige ska inte representeras av partier som vill begränsa kvinnors och hbtqi-personers rättigheter. 

Den 9 juni finns chansen att rösta på en facklig kandidat som du kan lita på. Redan den här veckan, den 22 maj, öppnar förtidsröstningen. Rösta för ett demokratiskt, jämlikt och feministiskt Europa.