Dags för det offentliga att stötta lokala företagare

Lagen om offentlig upphandling ger stora möjligheter att inkludera fler små- och medelstora företag. Nu är det upp till bevis för upphandlande parter, skriver Thomas Byström och Magnus Johansson, Företagarna.

Lagen om offentlig upphandling ger stora möjligheter att inkludera fler små- och medelstora företag. Nu är det upp till bevis för upphandlande parter, skriver Thomas Byström och Magnus Johansson, Företagarna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-02-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det offentliga köper varje år in varor, tjänster och byggentreprenader för cirka 800 miljarder kronor. Sverige är på väg in i en lågkonjunktur där inflation, ränta, drivmedelspriser, elpriser och matpriser rusar i höjden. Då det offentligas behov är förhållandevis konstant ligger därför ett stort ansvar hos offentliga beställare att göra vad de kan för att sprida sina kontrakt till fler leverantörer, inte minst till mindre företag.

Under pandemin gjorde många konsumenter vad de kunde för att hjälpa företag att ta sig ur krisen, inte minst genom aktiva val att stödja mindre lokala leverantörer. Inför stundande konjunktur är det svårare för konsumenter att ta detta ansvar, då många tvingas hålla hårt i plånboken. Offentliga beställare måste därför bli bättre att utforma sina offentliga upphandlingar så att de i högre utsträckning inkluderar fler småföretag, så att även dessa kan få ta del av dessa 800 miljarder.

En stor del av alla annonserade upphandlingar är ramavtal som kan verka direkt uteslutande för småföretag. Offentliga kontrakt tenderar att växa och genom den effektivitetsvinst som det offentliga uppnår måste vägas möjligheterna för småföretag att kunna vara med och lämna anbud. Genom ett aktivt val att dela upp stora kontrakt i mindre delar och därigenom beakta möjligheterna för fler företag att delta ges bättre möjligheter för företag att överleva.

Fyra av fem jobb skapas i småföretagen. Många unga får sina första jobb i dessa företag. Om de försvinner, ökar arbetslösheten och med det också utanförskapet. Den lokala servicen försämras och tomma lokaler skapar en otryggare stadsbild. Därför är det så viktigt att stötta dessa småföretagare på alla sätt som är möjliga.

 

Lagen om offentlig upphandling ger stora möjligheter att inkludera fler små- och medelstora företag. Detta är även ett uttalat intresse från EU-lagstiftaren. Nu är det upp till bevis för upphandlande parter att bredda sin leverantörsmångfald.

Den nya direktupphandlingsgränsen om 700 000 kronor och de nya beräkningsreglerna ger upphandlande parter större svängrum att ingå mer formlösa köp, inte minst när sammanräkningsregeln togs bort. Upphandlande parter borde bli bättre på att synliggöra direktupphandlingar och därigenom öka möjligheterna för mindre företag att ingå dessa köp. Allt detta för att stärka Sveriges konkurrenskraft, och samtidigt ge småföretag större möjligheter att ta sig ut i ljuset på andra sidan stundande lågkonjunktur. De är våra jobbskapare, samhällsbärare och välfärdsbyggare.