Vänsterpartiet i Gnesta hade lämnat en motion om avskaffande av LOV (Lag om valfrihetssystem) inom hemtjänsten. Socialnämnden beslöt den 20 januari att avslå motionen. Som representant för Vänsterpartiet har jag reserverat mig mot beslutet. Motionen kommer senare att behandlas av Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige.
LOV ger enskilda möjlighet att välja mellan olika utförare inom ramen för systemet. Detta antas ge enskilda en större valfrihet.
Med facit i handen är erfarenheterna inte goda av att ha privata alternativ vid sidan om den kommunala omsorgen. Sedan LOV infördes har två olika privata företag godkänts och bedrivit verksamhet i Gnesta. Båda avslutades tvärt utan framförhållning. Det innebar att kommunen, till ökade kostnader och arbete, hastigt fick omorganisera sin egen verksamhet för att ta över omsorgstagarna och anställa ny personal. Detta eftersom de privata företagen inte tar något långsiktigt ansvar, vilket däremot kommunen måste göra.
Som framgår av motionen är det viktigt med en sammanhållen kommunal hemtjänst då man lättare kan bedriva en planerad verksamhet. Marknadsbaserade styrmodeller försvårar en långsiktig personalpolitik med heltid som norm, kontinuitet i personalgruppen och en tillräcklig bemanning för att garantera en god kvalitet, även vid hög sjukfrånvaro eller ökade behov.
Gnesta är ett litet samhälle som inte har plats för flera utförare. För närvarande pågår också en omorganisation med uppdelning av hemtjänstområdena i Gnesta. Detta kan sannolikt innebära fortsatta svårigheter av planeringen om dessutom en (eller flera) privata utförare senare ska ta plats. Utvecklingen inom den privata omsorgen i landet har dessutom visat att företagen ofta drivs av stora koncerner där vinstintresset ibland gått före behovet av omsorg för den enskilde. En faktor som tillkommit på senare tid är också infiltrationen av kriminella i vissa välfärdsföretag.
Vänsterpartiet anser att det är viktigt att den enskilde får större kontroll och delaktighet i sin egen omsorg. Detta behöver inte vara givet bara för att man får välja sitt omsorgsföretag. I stället kan delaktighet på ett bättre sätt ske genom att kommunens omsorgsgivare i allt större omfattning är lyhörd för de enskildas önskemål och behov. En fast och trygg personal med goda anställningsvillkor och uppmärksamma chefer, är här nyckeln.
Därför bör Gnesta bedriva hemtjänst i egen regi
Gnesta är ett litet samhälle som inte har plats för flera utförare i hemtjänsten, skriver Lena Staaf (V).
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.