DÀrför bytte jag parti till Moderaterna

Sofie Wiklund, moderaterna.

Sofie Wiklund, moderaterna.

Foto: Pressbild

Debatt2022-07-25 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

15 Ă„r av mitt liv har jag varit socialdemokrat: ledarskribent pĂ„ Dala-Demokraten, krönikör pĂ„ Folket i Eskilstuna, rektor pĂ„ Brunnsviks Folkhögskola och politisk sekreterare i BorlĂ€nge. Jag har utbildat hundratals LO-fackliga och uttryckt min avsky för privatiseringar i Janne Josefssons Debatt. 

Men för snart 6 Ă„r sedan lĂ€mnade jag socialdemokratin. Tiden för eftertanke har fört mig i en ny riktning. I början av sommaren bekĂ€nde jag fĂ€rg och kom ut ur den politiska garderoben. 
Jag Ă€r moderat.  


Tidigare kan ni ha hört mig berĂ€tta om min historia i Nyköpingsmoderaternas podcast ”Ordet Ă€r fritt”. Resan till mitt stĂ€llningstagande har inte varit enkel. Jag har vĂ„ndats och vridit ut och in pĂ„ mig sjĂ€lv. 

Insikten kom successivt nĂ€r jag började som vuxenutbildningschef i Falu kommun och stĂ€lldes inför en orimlig ekvation - kommunens 15 största arbetsgivare hade svĂ„rt att hitta arbetskraft, samtidigt som det fanns 2253 arbetslösa. Arbetskraftsbristen var akut och nĂ„got behövde göras. VĂ„r moderata utskottsordförande sa: ”GĂ„ först, gĂ„ dit ingen annan tidigare gĂ„tt” och det gjorde vi. Vi storsatsade pĂ„ yrkesutbildning som bedrevs av 13 privata företag. Vi skrĂ€ddarsydde korta utbildningar med arbetsgivare i behov av arbetskraft. Vi sökte upp 1 200 arbetslösa och försörjningstagare. Detta resulterade i att 88 procent av de nyanlĂ€nda i etableringen studerade i vĂ„r vuxenutbildning 2018. DĂ„ var rikssnittet 14 procent. MĂ€nniskor som aldrig haft ett riktigt jobb i hela sitt liv, kom i arbete. Jag minns sĂ€rskilt en man som nĂ€rmade sig 40 Ă„r. Tack vare utbildningen, dĂ€r arbetsgivaren var en aktiv part, blev han tillsvidareanstĂ€lld pĂ„ en fabrik. Han har bidragit till att öka företagets produktivitet - och idag handleder han nya medarbetare. VĂ„ra insatser bidrog till att sĂ€nka arbetslösheten i Falun 2019. 

Arbetslinjen fungerade – och sĂ„ borde den göra i hela Sverige. TyvĂ€rr Ă€r verkligheten en annan. Över en miljon mĂ€nniskor kan inte försörja sig sjĂ€lva. Varannan nyanlĂ€nd kan inte försörja sig sjĂ€lv och det gĂ„r att fĂ„ ut mer i bidrag Ă€n genom att arbeta. IstĂ€llet för att fokusera pĂ„ att fĂ„ mĂ€nniskor i jobb har Socialdemokraterna höjt 46 skatter de senaste Ă„tta Ă„ren, b.la, brĂ€nsle-, el-, och fordonsskatten. Totalt rör sig skatteökningarna om 18 000 kronor om Ă„ret för en tvĂ„barnsfamilj, 28 000 kronor, om man rĂ€knar med prisökningarna.

I det socialdemokratiska Sverige lönar det sig att gÄ pÄ bidrag. Jag vill att det ska löna sig att arbeta. DÀrför Àr jag numera moderat. Jag mÄste bidra till att fÄ ordning pÄ Sverige.