Därför varslar vi om strejk för måltidspersonal

Trots den tuffa verklighet som många lever i så väljer Visita att säga nej till låglönesatsningen som är en del av det märket som industrins parter har enats om, skriver Malin Ragnegård, Kommunal, med flera.
Trots den tuffa verklighet som många lever i så väljer Visita att säga nej till låglönesatsningen som är en del av det märket som industrins parter har enats om, skriver Malin Ragnegård, Kommunal, med flera.

Debatt 14 september 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visita accepterar inte de löneökningar som ingår i det normerande industrimärket som resten av arbetsmarknaden ska följa, de säger nej till att satsa på de med lägst lön och de säger nej till höjt OB. Därför varslar vi om strejk för bland andra kockar, kokerskor, vaktmästare, måltidspersonal med flera. 

I årets avtalsrörelse är det mycket som står på spel för medlemmarna i Kommunal. Inflationen har slagit hårt och många medlemmar har små, eller inga marginaler alls. Många slår knut på sig själva för att få månadsekonomin att gå ihop. I en sådan situation är det helt avgörande att vi tillsammans uppnår lönesatsningarna för de lägst avlönade. Men trots den tuffa verklighet som många lever i så väljer Visita att säga nej till låglönesatsningen som är en del av det märket som industrins parter har enats om. Det hotar medlemmarnas privatekonomi och i slutändan hela välfärden.

Det kan vi inte acceptera – därför varslar Kommunal om strejk på avtalet med Visita som omfattar måltids- och kökspersonal på arbetsplatser så som sjukhus, vårdcentraler och storkök.

I Sverige ska vi inte ha fattiga arbetare, medlemmarna i Kommunal är värda mer.
 


Visita vill underlätta för arbetsgivare att vinna upphandlingar med hjälp av maximalt pressade kostnader, ett pris som medlemmarna i Kommunal förväntas betala. Arbetsgivare med goda arbetsvillkor och bättre löner riskerar därmed att slås ut. Så skapas inte en gynnsam arbetsmarknad, det är inte heller så vi tryggar välfärden. Restaurang- och måltidspersonal i regioner och kommuner jobbar hårt varje dag för att sätta näringsriktig mat på bordet till våra barn, äldre och sjuka. De är en viktig del i den svenska välfärden och förtjänar bra villkor och en lön att kunna leva på.

Kommunal driver dessutom flera villkorsförbättringar för medlemmarna. Bland annat vill Kommunal se en mer fördelaktig semesterperiod för de anställda samt att kostavdraget inte ska vara obligatoriskt, som det är i dag, utan att det även ska gå att göra andra överenskommelser. 

 

Det är upprörande att vi återigen har hamnat i ett förhandlingsläge där arbetsgivaren utmanar märket. Än mer när fackföreningsrörelsen tar ansvar i ett svårt ekonomiskt läge. Har företagen inte råd att betala samma som andra aktörer ska de inte heller verka på svensk arbetsmarknad. Att Visita vägrar följa märket i det här läget är ansvarslöst och riskerar bara att ge långsiktiga konsekvenser och påverka förtroendet för märket, och hela den svenska modellen. 

Att gå ut i strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men Kommunal slår vakt om medlemmarnas ekonomi – medlemmarna i Kommunal är värda mer. 
 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa