Debatt: ”Demokratin står på spel i Oxelösund”

Foto:

Debatt2019-01-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På flera punkter väljer den ­röd-röda majoriteten i Oxelösund att hålla oppositionen på avstånd. Dels genom att till­sätta fler revisorer ur majoriteten än från oppositionen. Det omvända är praxis. Och dels genom att inte låta oppositionen få vice ordförandepost i kommunstyrelsen – mer om det senare.

Att bygga en revisionsgrupp med en majoritet från majoriteten är inte bara dumt – det är att sätta de demokratiska reglerna ur spel. Revisorerna har en viktig roll och ska pröva om verksamheten sköts ändamålsenligt och på ett ekonomiskt tillfredsställande sätt. De ska också granska att räken­skaperna är rättvisande och att den interna kontrollen i nämnderna är tillräcklig.

När kommunfullmäktige före årsskiftet valde revisorer gjordes detta på ett felaktigt sätt. Därför måste nu valen av revisorer göras om (i några fall) vid nästa sammanträde.

Vi i alliansen uppmanar då ­majoriteten att tänka om och släppa fram ledamöter från oppositionen så att dessa är i majoritet, för att återställa intentionerna i kommunallagen.

Kommunallagen pekar på hur viktig revisorernas roll är. Om dessa i sin granskning finner ”att det föreligger misstanke om att brott av förmögenhetsrättslig karaktär förövats eller att allmän förvaltningsdomstols avgörande åsidosatts, ”ska de anmäla förhållandet till berörd nämnd. Om nämnden efter en sådan anmälan inte vidtar åtgärder (utan oskäligt dröjsmål), är revisorerna skyldiga att rapportera det till fullmäktige.

Gunnar Söderberg, förtroendevald revisor i Oxelösunds kommun, pekade i sin debattartikel (SN 21/1) på en annan viktig aspekt av demokratin. Nämligen vikten av att oppositionen har full insyn i de beslut som fattas.

I de flesta av Sveriges kommuner är det praxis att oppositionen får inflytande genom en vice ordförandepost i kommunstyrelsen och dess presidium. Men inte i Oxelösund! Här knep majoriteten (Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) såväl ordförande-, förste vice ordförande- och andre vice ordförandeposterna.

Det rimliga och vanliga är att oppositionen får posten som förste eller möjligen andre vice ordförande. Så är det också i flera nämnder, dock inte i KS som är kommunfullmäktiges kanske viktigaste beredande organ bland nämnderna.

Vi gruppledare ser med oro på detta. I synnerhet som majoritetens övertag i röster endast är 50,61 procent mot 48,96. I mandat blir det 16 för majoriteten och 15 för oppositionen. Alltså ett enda mandats övervikt för styrande S och V.

Majoriteten bör ta ett steg tillbaka och agera mer demokratiskt. Gör om och gör rätt!

Dag Bergentoft (M) Klas Lundbergh (L) Bo Höglander (C) Göran Bernhardsson (KD)