Debatt: ”Det är snarare vinstlobbyn som sprider myter”

Vinstlobbyn glömmer att berätta att företagen inom privat välfärd satsar på tillväxt av bolaget för att inkassera den stora vinsten senare vid försäljning, skriver Lotta Johnsson Fornarve (V) och Patrik Renfors (V).  FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Vinstlobbyn glömmer att berätta att företagen inom privat välfärd satsar på tillväxt av bolaget för att inkassera den stora vinsten senare vid försäljning, skriver Lotta Johnsson Fornarve (V) och Patrik Renfors (V).  FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Foto:

Debatt2017-03-02 21:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Håkan Tenelius, Lotta Finstorp, Hannu Husa med flera påstår att vi sprider myter och är emot valfrihet inom välfärden, när vi i en artikel står upp för alla människors rätt till en bra välfärd som inte styrs av kortsiktiga bolagsvinster (SN 11/4).

Vi är inte emot valfrihet och nytänkande, men i dag kan välfärdsföretag välja att etablera sig där det är mest lönsamt. Välfärdsutredningen visar att rika storstadsområden gynnas medan glesbygdsområden och förortskommuner till storstäderna missgynnas. Företagen kan alltså välja bort elever och patienter som inte har tillräckligt tjocka plånböcker.

Vi är inte heller motståndare till olika typer av seriösa­ små privata alternativ, kooperativ eller stiftelser. Vi har kunnat se en rad exempel på konkurser, missförhållanden och underbemanning som har drivits fram av girighet hos privata ägare. Att sådana ägare slutar att syssla med skola och vård är bra. Kvar blir de som valt att driva skolor, vårdcentraler och äldreboende av andra skäl än att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Vi betvivlar inte att lärare, undersköterskor och förskole­lärare gör ett bra jobb inom privat välfärd. Men verkligheten visar att de tjänar sämre och har färre arbetskamrater, jämfört med offentlig verksamhet. Vi har sett hur lärare tvingats ge glädjebetyg inom den privata skolan för att öka konkurrenskraften, sådant ­påverkar självklart kvalitén.

Det är snarare vinstlobbyn som sprider myter när de påstår att välfärdsföretagen inte gör större vinster än företagare i övriga näringslivet. Det man glömmer är att företagen ­satsar på tillväxt av bolaget för att inkassera den stora vinsten senare vid försäljning. Ändå är avkastningen på eget kapital i välfärdssektorn dubbelt så hög som i näringslivet i snitt. Ser man till det operativa kapitalet så är vinstnivåerna ännu högre, hela 47 procent.

Välfärdens skattemedel ­behöver stanna inom välfärden så att vi gemensamt kan utveckla och stärka den på en rad områden, och skapa verklig valfrihet som utgår från människors behov.

Lotta Johnsson Fornarve (V)

Patrik Renfors (V)