Debatt: "Ett kliv för att göra stålindustrin grönare"

Regeringen har aviserat 300 miljoner årligen som stöd för just processindustrin att minska sina utsläpp av växthusgaser, skriver Sara Karlsson (S) och Sofia Amloh (S).

Regeringen har aviserat 300 miljoner årligen som stöd för just processindustrin att minska sina utsläpp av växthusgaser, skriver Sara Karlsson (S) och Sofia Amloh (S).

Foto: Andersson Magnus

Debatt2017-09-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I juni fattade riksdagen det historiska beslutet om att inrätta ett klimatpolitiskt ramverk som lägger fast långsiktiga mål och en struktur för det svenska klimatarbetet. Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser och därefter ska vi arbeta mot att få negativa nettoutsläpp. Vi är fast beslutna om att göra vår del av Parisavtalet och ställa om Sverige till ett hållbart samhälle.

Sedan regeringen tillträdde efter valet 2014 har en rad klimatpolitiska initiativ tagits. Ett exempel är klimatklivet, som resulterat i många olika lokala projekt för att minska utsläppen. Det handlar om allt ifrån laddstolpar för elbilar till anläggningar för biogas och energipositiva datacenter. Anslagen till såväl underhåll som investeringar i spårbunden järnvägstrafik har ökat och olika skatteförändringar har gjorts för att styra mot mer av förnybara drivmedel. Mer har också gjorts och kommer göras.

Något som brukar beskrivas som extra svårt i klimatsammanhang är att minska utsläppen från processindustrin, till exempel ståltillverkning, eftersom fossilt material inte används som bränsle utan som tillsats i själva processen och därmed är svårare att byta ut. Dessa industrier är samtidigt oerhört viktiga för Sverige, och det är därför mycket angeläget att hitta vägar att ställa om. Flera intressanta projekt är på gång, men mer behövs och i det arbetet behövs stöd.

Regeringen har därför aviserat 300 miljoner årligen som stöd för just processindustrin att minska sina utsläpp av växthusgaser – Industriklivet. Sedan tidigare pågår också en genomlysning av de innovationsfrämjande insatser som finns, för att samordna och understödja omställningen av processindustrin. Att minska utsläppen är nödvändigt, men det handlar också om att rädda svenska jobb. Det gör vi bara genom att ställa om till en hållbar produktion.

Så förenas en aktiv klimatpolitik och en framåtsyftande näringspolitik. Så säkras jobb och välfärd för framtiden. Viktigt för Sverige, och inte minst för Sörmland.

Sara Karlsson (S)

riksdagsledamot från Sörmland

Sofia Amloh (S)

riksdagskandidat 2018 från Sörmland