Debatt: ”I Oxelösund har oppositionen bra förutsättningar”

Foto:

Debatt2019-01-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av den senaste tidens skriverier i tidningen och på ledarsida om val till olika politiska och opolitiska församlingar i Oxelösund finner vi att det finns anledning att kommentera och komplettera för att SN:s läsare ska få en helhetsbild av vad som har skett.

Redan efter valet 2010 valde majoriteten i Oxelösund att införa ett majoritetspresidium i kommunstyrelsen. Det är inget ovanligt att göra och ­förekommer i andra kommuner. Samtidigt utökade vi kommunstyrelsens arbetsutskott tillika mål och budgetberedning från tre till fem personer.

På det sättet utökades oppositionens insyn och möjlighet till påverkan att delta från en till två personer i nämnda utskott. Vi har alltså inte på ­något sätt begränsat oppositionens möjlighet att delta i den demokratiska processen, tvärtom har vi berett den ytterligare en plats. Det enda som man har förlorat är en titel: kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Vid val till revisionen har vi utgått från vad som regelverket anger. Revisorerna nomineras av de politiska partierna.

Ordförande i revisionen utses naturligtvis som brukligt är från oppositionen och vice ordförande från majoriteten. Viktigt att poängtera är att revisorerna inte utövar partipolitik i sin granskning. När revisorerna är utsedda ska de stå fria i sin granskning av den kommunala verksam­heten.

I motsats till många andra kommuner har vi i Oxelösund stärkt oppositionens möjlighet att verka genom att utöka arvodet för oppositionsrådet, vi har därutöver en bred och öppen process i vårt mål och budgetarbete.

Samtliga gruppledare för alla politiska partier bjuds med regelbundenhet in till information och dialog i mål och budgetarbetet. Här finns en möjlighet att ställa frågor och bidra med inspel under löpande process.

För oss är det demokrati i praktiken inte bara i teorin.

Catharina Fredriksson (S) Patrik Renfors (V)