Replik till Margareta och Kjell Hultmans debattartikel i SN 28/3.
Jodå, i det här fallet vet den ena handen vad den andra gör. Dock är det viktigt att hålla isär myndighetsutövning ifrån politisk vision och utveckling. Politiker med ansvar för en kommun och myndighetsutövning kan inte bara agera utifrån vilja utan måste först och främst agera inom lagar och utifrån ramverk. Att ha ansvar för en kommun innebär inte bara att med politiska beslut utveckla och driva kommunen i den riktning de rödgröna anser bäst för Nyköping. Det innebär också att följa lagar och se till att, så gott vi kan, hjälpa medborgarna till rätta i snårskogar av lagar, regler och föreskrifter.
I Råby finns i dag motstridiga intressen. Ett företag vill starta en verksamhet som kräver tillstånd från kommunens miljöenhet och medborgarna som bor i närheten av verksamheten oroar sig för vad det kommer innebära. Miljönämndens och kommunens roll är inte att avgöra vem som har rätt eller fel. Utan att se till att de lagar och ramverk som styr frågan följs. Det har också miljönämnden gjort. Sen är det upptill medborgarna och företaget att överklaga om man inte är nöjd med beslutet.
Vid handläggning av ärendet konstaterar Miljönämnden att det är viktigt att säkerställa att miljön skyddas och då särskilt grundvattnet, varför man också beslutat tillåta verksamheten förutsatt att ett stort antal försiktighetsmått efterlevs.
De försiktighetsmått som främst berör grundvattnet är:
– Ytor som används för upplag, körytor och liknande ska förses med tätning så att nederbördsvatten inte i annat än obetydlig omfattning tränger ner i marken.
– Allt avrinnande vatten från området ska ledas till sedimentationsdamm som även ska utgöra oljeavskiljare. Dammen ska dimensioneras så att sedimentation sker även vid de största flöden som förekommer årligen. Det ska vara säkerställt att ingen avrinning sker från verksamhetsområdet till intilliggande täktsjö.
Övergripande och avslutningsvis konstaterar vi att politiskt och nationellt är det oerhört viktigt att utöka skyddet för vårt dricksvatten i lagar och ramverk. Ett sätt att göra det är att göra dricksvattnet till riksintresse.
Sofia Amloh (S) miljönämndens ordförande Malin Hagerström (MP) kommunalråd