Sörmland är ett fantastiskt län att leva, verka och bo i. Länet har både lantbruk, besöksnäring, skogsnäring, gruvnäring och industri. Det skiljer sig åt i länet hur stor andel av medborgarna som har en sysselsättning och de skiljer sig åt vilka förutsättningar som finns. Det gör att det krävs olika lösningar och arbetssätt för att se till att hela länet lever och får en bra tillväxt. Gemensamt är dock för hela Sörmland är att om det blir lättare att få sitt första jobb och att det sker genom att det blir billigare för företagen att anställa, är jag övertygad om att det skapar en grund för att fler arbetstillfällen skapas.
Vi ska komma ihåg att det är företagen som skapar arbetstillfällen.
En av Sörmlands större näringar är de så kallade ”gröna näringarna”. De som bland annat tillverkar maten som vi serverar på våra matbord. Dessa företag kan växla upp och bli ännu bättre, om alla vi som bor i Sörmland, tillsammans med våra kommuner och regionen, ser till att köpa mer av den maten som produceras i länet. Företagen bidrar då både genom att anställa och att bidra till att minska klimatpåverkan. Genom att köpa mat som är tillverkad nära så minskar självklart transporterna men det gör även att Sverige klarar sig bättre vid en krissituation.
Vi måste vara förberedda och rustade även för det oväntade. I dag har vi bara mat till varannan svensk om vi inte kan köpa in livsmedel från utlandet. Den torra sommaren visade också hur sårbart vårt lantbruk är - både här i Sörmland och i landet i övrigt. Eftersom det inte finns några marginaler i verksamheten så blir torkan väldigt påtaglig i vardagen och under en lång period framåt kommer dessa företag påverkas ekonomiskt av sommaren som var.
Vi som enskilda personer märkte kanske inte av torkans påverkan på tillgången på mat, eftersom det köps in mycket mat från utlandet. Men det är detta som inte kommer vara möjligt om en kris uppstår. Så både för klimatets skull och för vår egen försvarsförmågas skull behöver vi ha en ökad produktion av mat i våra gröna näringar.
När vi talar om hållbar produktion behöver vi också se att företagsamheten inom de gröna näringarna har hållbara förutsättningar. Vi ställer ofta högre krav på den svenskt producerade maten än vad andra jämförbara länder gör. Detta kan och får inte komma till priset av att allt fler jordbruk läggs ned. Detta är ytterligare en anledning till varför vi måste öka inköpet av sörmländsk och svensk mat, för att dessa företag ska kunna fortsätta att verka och växa i Sörmland.
Så för Sörmlands skull är det viktigt att både minska kostnaderna för företagen och att vi börjar köpa mer mat som är producerad i Sörmland och Sverige. Vi behöver producera mer, inte mindre. I riksdagen kommer jag vara med och påverka politiken i denna riktning. Jag tror på företagen, företagsamheten och jag tror på Sörmlands förmåga till tillväxt.
Martina Johansson (C)
nyvald riksdagsledamot