Nyköping växer så det knakar. Vi välkomnar hundratals nya medborgare varje år till vår fina kommun. Det gör också att det ställs krav på nya platser i förskolor och skolor. En ny årskull är mellan 50-70 barn fler än tidigare, vilket ger effekter även uppåt i åldrarna på sikt. Vi behöver därför bygga nya förskolor och skolor, samtidigt som vi ska vårda och utveckla de vi redan har igång. Ambitionen hos den nya majoriteten – Framtid Nyköping – är att tänka hela kommunen när nya enheter skapas och gamla utvecklas. Vi vill skapa ett samhälle där man både kan välja att bo centralt i staden eller på landsbygden, att det byggs bostäder och skapas arbetstillfällen både centralt i staden och på landsbygden. Därför behöver vi också tänka så gällande skolornas resurser och etablering – de behövs både centralt i staden och på landsbygden.
Vi behöver tona ner resonemanget om ”för små” eller ”för stora” skolor, det är inte där huvudfrågan ligger. En skola behöver vara ”tillräckligt stor” för att kunna leverera lagstyrd och önskad pedagogisk kvalitet, men även ”tillräckligt liten” och nära, för att behålla tillgänglighet, trygghet och närhet för elever, personal och vårdnadshavare. Det viktigaste är att alla skolor är bra skolor, där elever ska uppleva att de går till den absolut bästa skolan utifrån sina behov och önskemål. Den pedagogiska personalen ska uppleva att de är på sin absolut bästa arbetsplats utifrån sina önskemål och förväntningar i sin yrkesutövning. Och vårdnadshavare ska känna tillit i sitt val av skola för sitt/sina barn, oavsett vilken de valt.
Vi behöver kanske gemensamt fundera över vår inställning till Nyköpings förskolor och skolor. Kan vi lära oss att uppskatta olikheterna, för att uppnå önskad likvärdighet och kvalité? Kommer vi ihåg att påminna oss om att mycket av det som genomförs varje dag i skolan är positiva upplevelser för de inblandade? Klarar vi att se både kommunala och fristående skolor som bra alternativ, gilla mångfalden? Jag tror att vi gör det. Men samtidigt måste vi också arbeta hårt och uppriktigt med det som inte fungerar som önskat. Vi har kända utmaningar i form av låga meritvärden i några grupper, för många kränkningsärenden, problem med personalrekrytering till vissa enheter, lokaler som inte håller måttet, javisst. Vi ska därför ”kavla upp ärmarna” och tillsammans kämpa för att rätta till och utveckla dessa delar. Genom tät dialog mellan politik och produktion, skapa bästa möjliga förutsättningar för en skolverksamhet som på sikt uppfyller målen, i en begränsad ekonomisk verklighet. Vi ska närma oss det önskade läget för varje vecka som går, genom ett systematiskt kvalitetsarbete, som genomförs på alla enheter.
Låt oss samtidigt gemensamt öva på, att varje gång vi känner oss frustrerade, besvikna eller kritiska till något, balansera upp den känslan med att se det som också fungerar som önskat. Och låt oss se HELA kommunen som en möjlighet, även när det gäller skolverksamheten.
Anders Eriksson (C)
ordförande i barn- och ungdomsnämnden