Debatt: ”Vi rustar svenskt totalförsvar i en osäker tid”

Försvars- och säkerhetspolitiken är för viktig för att användas till att vinna billiga inrikespolitiska poänger, skriver Hans Ekström (S).  FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

Försvars- och säkerhetspolitiken är för viktig för att användas till att vinna billiga inrikespolitiska poänger, skriver Hans Ekström (S).  FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

Foto:

Debatt2017-09-27 22:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige står i dag inför en ­säkerhetspolitisk situation som är osäkrare och otryggare än på mycket länge. I detta läge är det oerhört viktigt med bred politisk enighet kring försvarspolitiken. Regeringen har därför lett arbetet med en block­överskridande överenskommelse om försvarspolitiken. Med en socialdemokratiskt ledd regering tas nu krafttag för att stärka totalförsvaret och under september har Aurora 17 genomförts – den största försvarsövningen i Sverige på över tjugo år.

För att stärka Sveriges försvarsförmåga presenterades nyligen en blocköverskridande överenskommelse som utökade försvarsekonomin med 8,1 miljarder kronor på tre år. Detta är inte bara ett nödvändigt tillskott för att rusta Sverige i en osäker tid, det är också en viktig signal om att svenska ­politiker förmår att lägga­ blockpolitiken åt sidan när ­situationen kräver det.

I försvarsmaktsövning Aurora 17 har samtliga Försvarsmaktens stridskrafter och fler än 19 000 män och kvinnor övat tillsammans med ett 40-tal myndigheter, en rad frivilligorganisationer och sju av de länder Sverige samarbetar med. Syftet har varit att öka Försvarsmaktens samlade förmåga att möta en eskalerande väpnad konflikt i vårt närområde. ­Aurora 17 är också ett viktigt steg i att fullfölja den försvarspolitiska inriktningspropositionen, öka den operativa förmågan i krigsförbanden och säker­ställa den samlade förmågan i totalförsvaret.

Vi tvingas konstatera att det ­säkerhetspolitiska läget försämrats även i vårt närområde samtidigt som flera politiker i den borgerliga oppositionen valt att underminera ­Sveriges ställning genom politiskt spel. Att Liberalerna och Centerpartiet i slutändan backade från att kräva misstroendeförklaring mot försvarsminister ­Peter Hultqvist (S) är glädjande och hoppingivande. Att där­emot framhärda i fulspelet, som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna valde att göra, visar inte på ansvarstagande. Hade den borgerliga­ oppositionen enat fällt försvarsministern hade det inte bara varit ett slag mot regeringen utan framför allt en handling som i högsta grad skulle ha undergrävt Sveriges säkerhetspolitiska trovärdighet och ­stabilitet. Försvars- och säkerhetspolitiken är för viktig för att användas till att vinna billiga inrikespolitiska poänger.

Försvarsöverenskommelsen­ var ett viktigt steg på vägen för att stärka Sveriges samlande försvarsförmåga. I samma anda måste nu alla partier lägga det politiska spelet åt sidan, ta ansvar för landet och sätta Sveriges trygghet och säkerhet främst.

Hans Ekström (S)

riksdagsledamot, ordförande Socialdemokraterna Sörmland