Demokrati behöver en fri press

Via medierna hamnar viktig information i offentlighetens ljus.

Utan en granskande press hade innehållet i telefonsamtalet mellan den amerikanske presidenten och den ukrainske aldrig blivit offentligt. En fri press behövs för att få fram viktig information som annars hade förtigits, skriver Edward Sevume.

Utan en granskande press hade innehållet i telefonsamtalet mellan den amerikanske presidenten och den ukrainske aldrig blivit offentligt. En fri press behövs för att få fram viktig information som annars hade förtigits, skriver Edward Sevume.

Foto: Pablo Martinez Monsivais

Debatt2019-10-14 06:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När du öppnar tidningen Washington Post online välkomnas du med orden: Demokratin dör i mörkret. Detta är talande just nu när det gäller värdet av en oberoende fri press i samhället. 

Under tiden som jag skriver dessa rader håller en skandal på att utvecklas och en riksrättsprocess har påbörjats i USA. En granskning om presidenten i USA har begått fel är i full gång. Gjorde presidenten fel genom att ringa den nye ukrainske presidenten och be denne om hjälp med att gräva fram bevis mot den förmodade huvudkonkurrenten i presidentvalet 2020, Joe Biden, vars son hade en ledarroll i ett ukrainskt företag som var föremål för mutanklagelser? Försökte dåvarande vicepresidenten Joe Biden gynna sin son? 
 

Via olika källor har Washington Post grävt fram fakta om telefonsamtalet mellan president Trump och den ukrainske presidenten Zelensky. Innehållsmässigt är det en strid om vem som sagt vad. Frågan ligger hos kongressen. Har den sittande presidenten använt statsapparaten för att skaffa information för egen vinning? 

Mycket av det som vi vet härrör från journalistiskt fotarbete. USA har en stark fri press, på gott och ont eftersom systemet tillåter även oseriösa att verka. Fria medier har gjort det möjligt för modiga män och kvinnor att träda fram och berätta om vad de bedömer håller på att utvecklas till en urholkning av landets institutioner. Det är mediernas förtjänst att information som annars hade förtigits nu hamnar i dagens ljus. 

Här hemma i Nyköping har det fria ordets försvarare SN spelat en stor roll genom att avslöja missförhållanden. Vi har kunnat läsa om hur allmänhetens skattemedel går till ändamål som de inte var avsedda för. Även förmodade bedrägerier har fått se dagens ljus. Förmodad indirekt nepotism i den offentliga sektorn lokalt  har SN synat extra noga genom att berätta om ibland konstiga inköpsavtal. Inom privata sektor är detta mer svårt att bevisa och SN har här inget att skryta med. 

En fri press är en förutsättning för demokrati och rättvisa. Det är dock många som menar att pressen har alltför stor makt. Vem klarar av att ifrågasätta tidningens uppgifter när de är väl publicerade? Mig veterligen är det flera som klagat över varför de inte får mer utrymme i tidningen. Här är svaret enkelt:  i en demokrati med fria massmedia spelar en oberoende redaktion stor roll. Tänk tanken om alternativen – att enbart tidningsägaren eller en makthavare skulle sätta agendan för allt innehåll. Då faller meningen med en fri media.