Kommunfullmäktiges sammanträden är självklart och precis som den politiska oppositionen lyfter i SN 10/4, en grundbult i vår lokala demokrati. Fullmäktige ska genomföras enligt plan när det finns ärenden som motiverar att vår största grupp politiker samlas för att diskutera och besluta om dessa. Att det inte har varit fallet den sista tiden är ovanligt, det har oppositionen rätt i. Men att detta skulle innebära att vår lokala demokrati är i gungning är minst sagt en överdrift. Det pratas ibland om att man inom politiken samlar ”billiga poänger”. Oppositionens utspel är ett sådant exempel.
I det budgetarbete inför 2025 som nu upptar en stor del av vår i den styrande majoritetens tid är det just kommunfullmäktiges beslutade mål som styr åt vilket håll som Nyköpings kommun ska arbeta. Det är alltså kommunfullmäktige som har satt ramarna för det politiska arbetet över tid, något man i fullmäktigesalen ibland kan fundera på om vissa i oppositionen har glömt bort. I nämnder och utskott finns möjligheterna för oppositionens representanter att löpande föra fram sina frågor, sin kritik och sina egna idéer, inom alla politikområden. Kommunfullmäktige är alltså långt ifrån den enda arenan för politiskt samtal och debatt.
I artikeln med oppositionen tas det tidigare systemet med medborgarförslag upp. Dessa visade sig vara en kostsam historia för skattebetalarna eftersom utredning av samtliga förslag krävs. I dag tar kommunen tacksamt emot förslag, beröm och klagomål via formulär, telefon, brev, e-post eller genom besök. Medborgarna kan också engagera sig kommunens planer och samråd, eller delta i dialoger som kan ske både digitalt och i mötesform. Vill man som medborgare ha större insyn kan man också delta i öppna nämndsammanträden.
Varje vecka, och inte sällan varje dag, träffar vi som är folkvalda Nyköpingsborna i en mängd olika sammanhang. Många känner till de goda möjligheterna att kontakta oss lokala politiker, både som enskild invånare och som grupp eller förening. En del kanske inte gör det. Här anser vi att samtliga politiska partier har ett ansvar för att föra dialogen med och driva viktiga frågor för medborgarna.
Slutligen tycker vi att det är väldigt bra att oppositionen är självkritisk. En vital demokrati behöver en fungerande opposition. Där verkar det finnas ett jobb att göra.