Den bedrövat försiktiga ljusningen

Regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) ser tecken i skyn. Oppositionsrådet Monica Johansson (S) ser ingenting av detta. I bakgrunden finns en maktkamp mellan blocken i riksdagen, skriver Anders Mansten.

Regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) ser tecken i skyn. Oppositionsrådet Monica Johansson (S) ser ingenting av detta. I bakgrunden finns en maktkamp mellan blocken i riksdagen, skriver Anders Mansten.

Foto: Tommy Kägo

Debatt2024-09-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sörmlandsmedia har sjukvårds- och regionbevakningen återkommit efter sommaruppehållet. Där regionstyrelsens ordförande, Christoffer Öqvist (M), skymtar en ljusnande framtid. Varför är oklart, eftersom det beräknade underskottet fortfarande är en miljard och 140 miljoner sämre än budget. 

Öqvist ser tecken i skyn. Men inga tecken finns i oppositionsrådet Monica Johanssons (S) horisont. 

– Det finns ingen sådan plan (…) Ingenting pekar på att det går åt rätt håll.

Dubbla tungor således, trots att båda rimligtvis äger tillgång till tjänstemännens underlag och prognoser. För att tolka budskapen får vi höja blicken:

Sedan snart ett år pågår en nationell kamp mellan de två riksdagsblocken där regionerna, påhejade av SKR och sekonderande S, MP, C och V kräver mera cash från staten för att täcka de skriande underskotten.

Tidöpartierna – M, SD, KD och L – har aningen vilset stretat emot med vissa miljardeftergifter. Helt otillräckliga enligt oppositionen.

Mitt i semestertider basunerades ut, bland annat i SvD den 25 juli:

”På en pressfika på torsdagen säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att regeringen har oroats över risken för varsel, men berättar att ingen vårdpersonal hittills har sagts upp i år. Det är Sveriges kommuner och regioner (SKR) som kommit med beskedet.”

Undertexten lättläst: Men i höst brakar det loss!

I Sörmland har spelet avtecknats tydligare än på de flesta håll: Om inga nya pengar från staten dyker upp säger vi upp 2 % av personalen, rakt av.

Vilket – om än otydligt framfört – innebär ännu större andel administrativ personal och ännu färre som träffar patienter.

Monica Johanssons efterlysning av ”tydligare prioriteringar” är ren populism. Hon bestämmer just nu inget och kan därför riskfritt ställa sig på sjukvårdspersonalens och patienternas sida. Med sikte på valseger. Christoffer Öqvist vågar inte kröka ett hårstrå på administrationen i väntan på tecken i skyn. Att regeringspartiernas stelkramp lossnar.

Regionens ekonomidirektör, Nicholas Prigorowsky, gav läsarna en tydlig vink om vad allting handlar.

– Det finns ännu ingen ekonomisk prognos för helåret.