Den kritiska tanken hade stoppat Malmberg

Debatt 12 maj 2021 05:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer ni ihåg valstugereportaget som sändes av SVT där radarparet Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson hade besökte 50 olika valstugor i 30 olika kommuner? Med hjälp av en dold kamera ställde de frågor om invandringen till olika partiföreträdarna. Alla 17 partiföreträdarna för Moderaterna uttryckte åsikter om en restriktiv invandringspolitik. Annat var när kameran var på . Att bli ertappad med att säga saker som att muslimer är duktiga på att föda många barn och utnyttja vårt system, det ville inte en av de intervjuade kännas vid. 

 

Hela situationen kunde liknas vid Gogols teaterkomedi – Revisorn, där aktörerna utgör samhällskarikatyrer. När SVT-reportaget sändes 2002 häpnade hela Sverige. Det var inte okej att utrycka sig så. 

Men det var då! I dag är det närmast rumsrent och människor med rasistiska åsikter har hittat ett eget hem. Ni fattar.

 

På ett möte för regionfullmäktige vid Träffen nyligen sade regionpolitikern Bertil Malmberg (SD) att personer från Sydsudan har lägre IQ än andra. Med indignation bemöttes han av flera andra ledamöter som var närvarande. Socialdemokraternas Christine Giljam anmälde honom för ”hets mot folkgrupp”, rapporterade SN. Enligt tidningen har Bertil Malmberg gjort främlingsfientliga uttalanden också tidigare. Sverigedemokraterna, partiet som Bertil Malmberg företräder, vill inte ha med honom att göra. Han är nu persona non grata i det egna partiet. 

Att Bertil Malmberg uttrycker rasistiska åsikter öppet är beklämmande, men inte förvånande. Rasismen finns i Sverige och är accepterad i vissa kretsar. Därför vågar personer som Malmberg att öppet på en offentlig sammankomst yttra sig så nedvärderande gentemot andra människor. 

Tänk nu tanken att Malmberg i stället skulle ha en befattning där han har ansvar att rekrytera personal. Hur skulle han ha betett sig när en ansökan om jobb från någon med sydsudanesiskt ursprung landat på hans bord? Jag ställer mig den frågan med tanke på att det finns andra personer med en lika mörk insida som Malmberg men har den typen av viktigt jobb och däremot avstår från att öppet uttrycka sig så. 

 

Många gånger låter de i stället fantasin och påståendena flöda fritt hemma i köket eller i vardagsrummet, där de kan sprida sina nedvärderande tankar, fritt från andras recensioner. Även om barn och närstående får eller tvingas höra på. På det sättet odlas tyvärr också grogrunder för hat och rasism redan från barndomen.  

 

Malmbergs lättvindiga sätt att generalisera om andra människor väcker frågor. Har han varit i Sydsudan och träffat alla sydsudaneser? Tänka fritt må vara bekvämt, men tänka kritiskt är större.

Ämnen du kan följa