Den säkerhetspolitiska linjen ska ligga fast

Ett uttalande om en så kallad ”Nato-option” tillför ingenting av värde – däremot medför det otydlighet kring Sveriges säkerhetspolitiska linje och att andra viktiga säkerhetshot hamnar i skymundan, skriver Elisabeth Falkhaven (MP) och Camilla Hansén (MP).

Ett uttalande om en så kallad ”Nato-option” tillför ingenting av värde – däremot medför det otydlighet kring Sveriges säkerhetspolitiska linje och att andra viktiga säkerhetshot hamnar i skymundan, skriver Elisabeth Falkhaven (MP) och Camilla Hansén (MP).

Foto: Adam Ihse/TT

Debatt2021-05-21 04:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges säkerhetspolitiska linje, med alliansfrihet och breda samarbeten, ska ligga fast. Den svenska linjen tjänar Sverige väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa.

Sveriges alliansfrihet bygger på breda internationella samarbeten: inom FN, inom EU, genom nära samarbete och övningsverksamhet med de närliggande nordiska länderna och andra viktiga parter.

Den svenska linjen är en beprövad säkerhetspolitisk linje som har gett Sverige fred under två hundra år och visat sin hållbarhet under de mest skiftande historiska skeenden, inte minst två världskrig och det långvariga kalla kriget.

Dagens hot är annorlunda än gårdagens och det säkerhetspolitiska läget är påtagligt försämrat. Miljöpartiet anser därför att Sverige behöver en politik som bygger motståndskraft inför aktuella säkerhetspolitiska utmaningar istället för att vi stirrar oss blinda på ett Nato-medlemskap. Alliansfriheten förutsätter förstås en ansvarsfull utrikes- och säkerhetspolitik i kombination med en trovärdig nationell försvarsförmåga.

Dagens hotbild handlar till mycket större del om effekterna av klimatförändringarna, invasion och övertagande av cyberrymden, industrispionage samt hoten mot demokratin. Det krävs fler och utökade samarbeten för att kunna hantera dagens säkerhetsrisker. Vi behöver arbeta effektivt med att bygga upp samarbeten kring cybersäkerhetsfrågor och samarbeta på bred front för att möta de breddade säkerhetshoten som präglar vår tid.

En grön säkerhetspolitik bygger på att skapa en hållbar värld där färre hot mot säkerheten uppstår och där vi genom förebyggande arbete stoppar konflikter innan de uppstår. Under Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd lyfte vi upp frågan om klimat och säkerhet på agendan. Den resursbrist som klimatförändringarna för med sig är en tydlig katalysator för konflikter. Det samma går att säga om försvinnande biologisk mångfald och extrema väderhändelser. Vi måste stoppa klimatförändringarna och omedelbart rusta sårbara samhällen så att de bättre kan motstå dem. 

Sverige måste kunna möta ett säkerhetspolitiskt läge där gränsen mellan krig och fred inte är lika tydlig som tidigare. Ett uttalande om en så kallad ”Nato-option” tillför ingenting av värde – däremot medför det otydlighet kring Sveriges säkerhetspolitiska linje och att andra viktiga säkerhetshot hamnar i skymundan. Nej, för oss gröna är valet enkelt. I stället för ryckiga kast i vår säkerhetspolitiska linje är vägen framåt fördjupade samarbeten på bred front - med bibehållen alliansfrihet och en politik som möter dagens olika säkerhetshot.