Den svenska industrin är klimatsmart

En av politikens viktigaste uppgifter är skapa förutsättningar för företagen att ställa så att Sverige når målet om nettonollutsläpp senast år 2045, utan konkurrenskraften försämras, skriver Louise Meijer (M) och Dag Bergentoft (M).

En av politikens viktigaste uppgifter är skapa förutsättningar för företagen att ställa så att Sverige når målet om nettonollutsläpp senast år 2045, utan konkurrenskraften försämras, skriver Louise Meijer (M) och Dag Bergentoft (M).

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2020-01-29 06:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk industri skapar tillväxt och genom sin export av klimatsmarta produkter bidrar den även till lägre globala utsläpp. Men nationellt är utsläppen höga. Under våren genomför Moderaterna ”Industriresan – för grön konkurrenskraft” och i dag besöker vi SSAB i Oxelösund. Syftet är att diskutera hur politiken och företagen gemensamt kan stärka konkurrenskraften och samtidigt minska utsläppen. 

Industrin står för en tredjedel av de nationella utsläppen. En av politikens viktigaste uppgifter är skapa förutsättningar för företagen att ställa så att Sverige når målet om nettonollutsläpp senast år 2045, utan konkurrenskraften försämras. 

Detta gäller inte minst för SSAB. Företaget är världsledande och bidrar både med arbetstillfällen och stora exportintäkter. Ståltillverkning är bland de mest koldioxidsnåla i världen. Varje ton stål tillverkat i Kina leder till 20 procent högre utsläpp, i Indien till 40 procent. Men trots låga utsläpp i en internationell jämförelse är SSAB det enskilda företag som släpper ut mest i Sverige. 

Men medan regeringen vill se avveckling vill Moderaterna se omställning. För varken svensk ekonomi eller klimatet på global nivå tjänar på att svensk industri flyttar utomlands. Forskning visar att export av svenska varor med ett lägre klimatavtryck ersätter varor med ett större klimatavtryck. 

Förra veckan meddelade SSAB att det tidigarelägger sina planer att ställa om produktion. Från masugn till ljusbågsugn och ståltillverkning utan kol redan 2026. Moderaterna har flera förslag för att skapa så bra förutsättningar för SSAB och andra företag med stora utsläpp att ställa om: 

Ett klimatavdrag på bolagsskatten för företag som investerar i tekniker som minskar sina utsläpp. Avdragets storlek baseras på utsläppsminskningarna som företaget åstadkommer. 

Mer koldioxidfri el. Efterfrågan på el förväntas öka kraftigt. Enbart om SSAB tillverkar stål utan kol kommer elanvändningen ökad med motsvarande 10 procent av elproduktionen. Moderaterna vill ha ett elsystem med såväl förnybar energi som kärnkraft. 

Snabbare tillståndsprocesser för företag som vill genomföra klimatförbättrande åtgärder. I dag kan det ta många år att få ett nytt tillstånd, också för verksamheter som skapar ökad klimatnytta.  

Sverige behöver en klimatpolitik som underlättar för företag att etablera sin verksamhet, och dessutom stanna och växa, i Sverige samtidigt som de leder omställningen till ett fossilfritt Sverige. Det är bra både för klimatet och tillväxten.