Desinformation och myter om vindkraften

 Just nu är det bara vindkraften som kan byggas ut så snabbt och så billigt som behövs, skriver Daniel Badman, Svensk Vindenergi.

Just nu är det bara vindkraften som kan byggas ut så snabbt och så billigt som behövs, skriver Daniel Badman, Svensk Vindenergi.

Foto: Heiko Junge

Debatt2023-06-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bråttom. 2020-talet blir avgörande för att hejda den globala uppvärmningen - då är elektrifiering och vindkraftsutbyggnad avgörande lösningar. Elektrifieringen i industri- och transportsektorerna gör att elanvändningen kan dubbleras till år 2035. Omställningen stärker Sveriges konkurrenskraft och bidrar till att säkra svenska jobb. Men det förutsätter en säkrad tillgång till el med konkurrenskraftigt pris – redan idag. Just nu är det bara vindkraften som kan byggas ut så snabbt och så billigt som behövs.

Dialog och öppen debatt är förutsättningar för att elektrifieringen ska kunna genomföras, eftersom den medför förändringar som kommer att påverka oss alla på olika sätt. Elproduktion byggs på nya platser och elledningar dras där de tidigare inte har gått. Alternativen, att inte göra tillräckligt eller inte göra något alls, har en mycket hög kostnad. Det är svenska jobb, vårt välstånd och våra barns framtid som står på spel.

Vindkraftsskeptiker lyfter ofta myter, vinklade fakta och överförenklade lösningar om vindkraften och dess påverkan. Låt oss bemöta en av de senaste felaktigheterna som cirkulerar i debattartiklar och på sociala medier: All vind, sol , vatten och biokraft har sedan 2003 fått ekonomiskt stöd genom elcertifikatsystemet, som bekostas av elkonsumenterna, inte av skattemedel. Elkonsumenternas kostnad för stödet har med råge täckts av att den nya elproduktionen har pressat ner elpriserna. Sedan 2021 har elcertifikaten slutat att delas ut, det vill säga att all ny vindkraft står på egna ben.

Utöver detta kan vindkraftsskeptiker kasta ur sig insinuerande frågor som lämnas obesvarade och de presenterar sällan egna lösningar, förutom sådana som underblåser den onödiga polariseringen mellan olika kraftslag.

Växthusgasutsläppen måste minska för att vi ska kunna motverka klimatförändringarna – samtidigt som vårt land fortsätter leva och utvecklas. Då kan vi inte låta spridningen av myter och desinformation motverka konstruktiva samtal om hur omställningen kan genomföras.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om