Det är arbetslinjen som kan bygga Sverige starkt

Sverige behöver inte vara bland de sämsta i klassen på arbetslöshet om vi gör vår läxa, skriver Ann-Sofie Lifvenhage (M) och Magnus Stuart (M).

Sverige behöver inte vara bland de sämsta i klassen på arbetslöshet om vi gör vår läxa, skriver Ann-Sofie Lifvenhage (M) och Magnus Stuart (M).

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2021-02-23 05:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Nu är 2020 slut och vi kan utvärdera hur det gått. Sverige har från en elfte plats 2014 i EU:s ranking i högst sysselsättning nu landat på en mindre smickrande plats 24. Bara Grekland, Spanien, Italien och Litauen har en högre arbetslöshet. Och utvecklingen beror inte på pandemin. 

Redan förra året, innan krisen, hade Sverige ramlat ner till botten. Långtidsarbetslösheten slår rekord vilket påverkar hela vårt samhälle. Hårdast utsatta just nu är invandrade kvinnor där inte ens varannan kvinna från Afrika och Mellanöstern jobbar sedan de kommit till Sverige. Det påverkar inte bara dessa individer utan hela samhället både vad gäller välfärden och sammanhållningen. Det är bara när fler arbetar och betalar skatt som det finns möjlighet att satsa på fler anställda i vården och fler lärare i skolorna. 

Hade Sveriges arbetslöshetssiffror följt EU-snittet så hade kostnaderna för arbetslösheten varit 42 miljarder lägre per år i dag. Något som räckt till 72 000 grundskollärare eller 88 000 undersköterskor. 

Nu krävs krafttag för att bryta utvecklingen. Vi föreslår tre huvudsakliga områden att bita tag i. 

En ny integrationspolitik – Utrikes födda är en majoritet av de arbetslösa vilket måste förändras. Vi föreslår att bidrag knyts till godkända SFI-studier och att permanent uppehållstillstånd kopplas till godkända språkkunskaper. Den som är ny i Sverige ska kvalificera sig in i välfärdssystemet genom bland annat arbete. 

En ny jobbpolitik – Med ett bidragstak som gör att det alltid ska löna sig att ta ett arbete. Den som är arbetslös ska få hjälp med coachning och matchning och på vägen ha skyldighet att göra sig anställningsbar. 

En ny tillväxtpolitik – Ska jobben bli fler krävs starkare växtkraft i ekonomin. Vi föreslår sänkt skatt på låga inkomster – så att det lönar sig bättre att jobba, sänkt bolagsskatt för att uppmuntra entreprenörer och företagande så att tillväxten tar fart igen. 

Sverige behöver inte vara bland de sämsta i klassen på arbetslöshet om vi gör vår läxa. Men då krävs riktiga och konkreta reformer för fler jobb. Och fler jobb behövs om Sverige ska förbli ett välfärdsland byggt på entreprenörskap och hårt arbete.