Det Àr dags att se till att vattensÀkra Sverige

VÄra vatten mÄste skyddas och vattenuttagen regleras för att sÀkra tillgÄngen pÄ rent vatten till bÄde mÀnniskor och natur. En vÀlfungerande vattenförvaltning Àr en förutsÀttning för det, skriver Karin Lexén, Naturskyddsföreningen, och Gustaf Lind, WWF.

VÄra vatten mÄste skyddas och vattenuttagen regleras för att sÀkra tillgÄngen pÄ rent vatten till bÄde mÀnniskor och natur. En vÀlfungerande vattenförvaltning Àr en förutsÀttning för det, skriver Karin Lexén, Naturskyddsföreningen, och Gustaf Lind, WWF.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-04-08 05:18
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En sÀker vattentillgÄng och rent vatten Àr nödvÀndigt för bÄde mÀnniskor och natur, men vattenförsörjningen hotas av extremvÀder som torka och skyfall. Det behövs finansiering och politisk handlingskraft för att sÀkra vÄra vattenresurser i ett förÀndrat klimat. Trots detta vill flera oppositionspartier skjuta upp myndigheternas arbete för en bÀttre vattenmiljö.

Om sex Ă„r ska alla svenska vatten ha uppnĂ„tt god vattenstatus, det har Sverige Ă„tagit sig genom EU:s vattendirektiv. Med det menas att vattnet ska vara av god kvalitet och anvĂ€ndas pĂ„ ett hĂ„llbart sĂ€tt. Men det Ă€r endast hĂ€lften av vĂ„ra Ă€lvar och sjöar som har det i dag. VĂ€rldsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen har lĂ„tit forskningsinstitutet IVL göra en granskning av den svenska vattenförvaltningen. Den visar att det saknas pengar och styrmedel för att genomföra de Ă„tgĂ€rder som myndigheterna föreslagit. 

Den visar ocksĂ„ att vattenförvaltningen brister nĂ€r det gĂ€ller vattenuttag och klimatanpassning. Uttag av grundvatten eller ytvatten för exempelvis dricksvatten och bevattning, sker utan tillstĂ„nd och det saknas information. Trots att de flesta kommuner har pĂ„verkats av klimatförĂ€ndringar och extrema vĂ€derhĂ€ndelser har fĂ€rre Ă€n hĂ€lften avsatt resurser för Ă„tgĂ€rder. 

VĂ„ra vatten mĂ„ste skyddas och vattenuttagen regleras för att sĂ€kra tillgĂ„ngen pĂ„ rent vatten till bĂ„de mĂ€nniskor och natur. En vĂ€lfungerande vattenförvaltning Ă€r en förutsĂ€ttning för det. Men nu sĂ€tter M, C, KD och SD kĂ€ppar i hjulet genom att krĂ€va att Ă„tgĂ€rdsprogrammen för vatten ska omprövas, och att processen som ska ge svenska vattenkraftverk moderna miljötillstĂ„nd pausas. I ett lĂ€ge dĂ€r vi behöver göra mer, inte mindre Ă€r det kontraproduktivt att pausa det viktiga Ă„tgĂ€rdsarbetet för bĂ€ttre vattenmiljö. Vi uppmanar svenska politiker att arbeta för:

- En effektiv och vĂ€lfungerande vattenförvaltning.  Regeringen bör ta ett övergripande ansvar för vĂ„rt vatten och ta fram en nationell handlingsplan för vattenförvaltningen. En beredningsfunktion för vattenfrĂ„gor bör inrĂ€ttas. Vattenmyndigheterna mĂ„ste ges ökad finansiering. 

- BĂ€ttre vattenplanering och hushĂ„llning. TillgĂ„ng och efterfrĂ„gan pĂ„ vatten behöver kartlĂ€ggas. För att skydda vĂ„ra vatten frĂ„n överexploatering bör en miljökvalitetsnorm för kvantitativ status av ytvattnet införas.

- Kraftfulla satsningar pĂ„ naturbaserade lösningar. Ta hjĂ€lp av naturen för att rena vatten, dĂ€mpa klimateffekter och binda kol. Fler vĂ„tmarker mĂ„ste Ă„terskapas inom jord- och skogsbruket för att minska koldioxidutslĂ€pp, jĂ€mna ut flöden och gynna den biologiska mĂ„ngfalden. Fler skyddszoner nĂ€rmast vattendrag och sjöar bör etableras inom jord- och skogsbruk.  

Det Ă€r dags att vattensĂ€kra Sverige. I stĂ€llet för att försvĂ„ra för vattenmyndigheternas arbete –sĂ„ mĂ„ste vi samarbeta för att sĂ€kra tillgĂ„ngen pĂ„ rent vatten!