Det är nödläge – vi säger ja till Långgrund

Att försörja samhället med energi är lika viktigt som vägar och sjukvård. Här måste staten ta ett större ansvar, skriver Gitte Jutvik Guterstam (V).

Att försörja samhället med energi är lika viktigt som vägar och sjukvård. Här måste staten ta ett större ansvar, skriver Gitte Jutvik Guterstam (V).

Foto: Visualisering, av Svea Vind Offshore

Debatt2023-04-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet i Trosa kommun säger ja till Långgrund. Vi befinner oss i ett klimatnödläge även om det inte syns i våra välmående, energislukande kommuner.

Vindkraft är förnybar, snabb att få till stånd men var ska den produceras? Nu har vi kommunpolitiker i Östra Sörmland att ta ställning till ett projekt som påverkar oss negativt men bidrar positivt till samhället. I första hand gäller det att dra ner på energikonsumtionen, i andra hand effektivisera med smartare teknik. Först i tredje hand bör vi bygga anläggningar för energiproduktion. Lokaliseringen nära Oxelösunds järnverk med planer på fossilfritt stål gör kopplingen till Långgrund tydlig. 

Företaget Svea Vind, projekterar vindkraftparken Långgrund. Drift och ägande kommer sedan hamna hos internationella företag utanför vår kontroll. Det ska byggas 182 verk, höjd 335 meter. Cirka 10 procent av landets elkonsumtion kommer produceras. Långgrund 1 med 90 vindkraftverk hamnar i Trosa kommun. 

I gällande översiktsplan för Trosa kommun uttrycker man en positiv syn på vindkraft.  När nu Långgrund dykt upp har Alliansen tidigt ogillat projektet utan att säga nej. Antagligen kommer vindarken driftas från Oxelösund eller Nyköping. Invånare i Trosa kommer inte få del av arbetstillfällen under byggnation. Kommunen, närboende och markägare får ta nackdelar medan vindföretaget får vinsten.

Där närboende störs av vindkraftverken visuellt är det svårt att få acceptans. Dyr projektering kan pågå under lång tid för att sedan få nej från kommunen. Samhällets långsiktiga intressen måste gå före andra. Att försörja samhället med energi är lika viktigt som vägar och sjukvård. Här måste staten ta ett större ansvar och inte överlåta beslut till enskilda kommuner och ägande till företag utanför vår kontroll. Vindkraft är bra! Att en enskild kommun kan säga nej, hindra klimatarbetet och framtidens elförsörjning är inte okej. Vänsterpartiet säger ja till Långgrund men skickar en vädjan till riksdag och regering. 

  • Minskad elkonsumtion och smartare teknik ska prioriteras.
  • Myndigheter har expertkunskap som en enskild kommun saknar. 
  • Kommunen, närboende och markägare bör få del av vinsten
  • Staten måste ta ett större ansvar i planering och produktion av energi.