Det behövs betydligt fler platser på yrkeshögskolan

Vi föreslår en fördubbling av antalet platser i yrkeshögskolan under en femårsperiod, skriver Fredric Skälstad och Jonas Jegers, Almega utbildningsföretagen.
Vi föreslår en fördubbling av antalet platser i yrkeshögskolan under en femårsperiod, skriver Fredric Skälstad och Jonas Jegers, Almega utbildningsföretagen.

Debatt 16 mars 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska företag behöver fler medarbetare med kvalificerad yrkeskompetens. Det finns en snabb väg för att nå dit - yrkeshögskolan. Här får man en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning där examen i nio fall av tio leder till jobb.

Yrkeshögskolan är dessutom en lönsam investering för både individen och samhället. Två år efter examen har studentens inkomst ökat med nästan tvåhundratusen kronor. Det genererar i sin tur skatteintäkter som bidrar till den offentliga ekonomin. I en ny rapport visar vi att skatteintäkterna redan efter 3,5 år överstiger statens kostnader för studiemedel och utbildning för en hel årskull yrkeshögskolestudenter.

 

Slutsatsen för landets utbildningspolitiker borde vara lika enkel som uppenbar: genomför en satsning på fler studieplatser inom yrkeshögskolan. Men i stället krymper yrkeshögskolan. I år fanns endast resurser för 35 000 nya utbildningsplatser. Det är en nedgång med omkring 5 000 platser, eller 14 procent, från året innan.

Yrkeshögskolan är mindre än de övriga eftergymnasiala utbildningsformerna – högskola, folkbildning och vuxenutbildning. Faktum är att hela yrkeshögskolan är jämförbar i storlek med kostnaden för grund- och avancerad utbildning på Lunds universitet.

Detta trots att yrkeshögskolan är den mest efterfrågade eftergymnasiala utbildningsformen när svenska företag ska anställa, enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. Samma undersökning visar att var femte rekryteringsförsök misslyckas eftersom det saknas personer med rätt kompetens och utbildning. Varje misslyckad rekrytering kommer med ett pris. Företagen kan tvingas tacka nej till en order eller tvingas stoppa en expansion. 

 

Det är därför dags för en strategisk satsning på yrkesutbildningen. Vi föreslår en fördubbling av antalet platser i yrkeshögskolan under en femårsperiod. På kort sikt innebär detta en ökad kostnad för utbildning och studiemedel, men redan efter några år genererar satsningen ett tillskott till den offentliga kassan i miljardklassen.

Inom arbetslivet finns behov av medarbetare med den unika kompetens som endast en yrkeshögskoleutbildning kan ge och aldrig tidigare har så många studenter sökt sig till utbildningsformen. Det enda som saknas nu är den politiska viljan.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa