Det behövs en ny liberal och borgerlig regering

Sverige behöver en ny liberal och borgerlig regering för att ta tag i Sveriges stora framtidsproblem, skriver Johanne Hildebrandt och Stefan Krstic.

Sverige behöver en ny liberal och borgerlig regering för att ta tag i Sveriges stora framtidsproblem, skriver Johanne Hildebrandt och Stefan Krstic.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-08-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste åtta årens utveckling är dyster. Sverige har letts av en regering som gång på gång har överraskats av verkligheten och som suttit hårt fast i gamla hjulspår. De stora samhällsfrågorna har skjutits på framtiden. Elkrisen står för dörren, tiotusentals elever klarar inte skolan, den grova brottsligheten biter sig fast.

Dagens regering kan inte samla stöd i riksdagen för sin politik, och den ena regeringskrisen har följt på den andra. Olika lösningar har prövats men ingen har hållit.

Liberalernas besked är tydligt: Sverige behöver en ny liberal och borgerlig regering för att ta tag i Sveriges stora framtidsproblem. Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna har regeringsvana och är redo att föra Sverige i en ny riktning. Under Alliansens tid vid makten fick vi bukt med den dolda massarbetslösheten. Trots en världsomspännande finanskris gick svensk ekonomi starkt. Liberalernas reformer för en skola med fokus på kunskap bröt med decennier av flumpolitik.

De senaste mandatperioderna har inte präglats av samma krisinsikt. I allt från Natofrågan, till kriminal-, energi och integrationspolitiken har S-regeringen yrvaket konstaterat att man varit “naiva”, eller att problemen inte kunnat förutses. I vissa fall har Socialdemokraterna sent omsider anammat våra förslag. Dessvärre har de flesta viktiga reformerna samlat damm i byrålådan. Polistätheten har inte ökat sedan Socialdemokraterna tog makten, trots ständiga dödsskjutningar. Utanförskapet har befästs genom att arbetslösheten bland utrikes födda kvinnor stigit med 30 procent. Elever har fortfarande inte lugn och ro i klassrummet.

Vi vet att en liberal och borgerlig regering som är trygg i sina värderingar också kan samverka i riksdagen med andra partier i sakfrågor. Att Socialdemokraterna misstänkliggör oss är inget nytt. På samma sätt kallade de 2002 vårt förslag om språkkrav för medborgarskap för rasistiskt. Även i den frågan har verkligheten hunnit ikapp. Det visar att det politiska spelet aldrig får vara viktigare än att ge lösningar på de stora samhällsfrågorna.

Det är dags för framsynthet och långsiktighet. Sverige förtjänar en regering som klarar av att se vad som väntar runt hörnet. En regering som klarar av att forma en hållbar politik i allt från försvarsfrågor till energi- och integrationspolitik. En regering som styr landet framåt, som inte motvilligt behöver släpas in i framtiden. Det är hög tid för ett mindre efterklokt Sverige.