Det finns enkla sÀtt att pÄverka energibehovet

Av den vÀrme som lÀcker ut frÄn huset försvinner mycket genom fönstren. DÀrför gör det relativt stor skillnad att dra ned persienner och gardiner pÄ nÀtterna, skriver Margareta Bergetun, Scenska Solskyddsförbundet.

Av den vÀrme som lÀcker ut frÄn huset försvinner mycket genom fönstren. DÀrför gör det relativt stor skillnad att dra ned persienner och gardiner pÄ nÀtterna, skriver Margareta Bergetun, Scenska Solskyddsförbundet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2022-10-26 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Allt fler svenskar letar efter sÀtt dra ner pÄ elkostnaderna och Energimyndigheten har lanserat en informationskampanj med tips för minskad energianvÀndning. MÄnga villa- och smÄhusÀgare köper nya vÀrmepumpar eller byter elavtal för att kunna styra sin förbrukning efter spotpriset timme för timme. SjÀlvklart vill man göra allt för att krympa sina galopperande elrÀkningar. Dessutom Àr det bra för samhÀllet. Om vi minskar vÄr efterfrÄgan pÄ el, sÀnks elpriserna snabbt och rejÀlt, enligt en studie frÄn Energiforsk.

Samtidigt missar mÄnga att göra de enklaste och billigaste ÄtgÀrderna, som att se över hur vÀrme och kyla passerar vÄra fönster.
Att byta ut gamla tÀtningslister Àr en vÀlkÀnd, billig och effektiv ÄtgÀrd. Men vad mÄnga kanske inte kÀnner till Àr hur mycket energi man kan spara pÄ att bara dra ner sina gardiner och persienner under kalla vinternÀtter.
Ett normalt smÄhus i Södermanlands lÀn, med kopplade tvÄglasfönster, anvÀnder ungefÀr 16 000 kWh per Är för att vÀrma upp hemmet till runt 22 grader (berÀknat utifrÄn ett sÄ kallat U-vÀrde pÄ 2,88).

 

Av den vÀrme som lÀcker ut frÄn huset försvinner mycket genom fönstren. DÀrför gör det relativt stor skillnad att dra ned persienner och gardiner pÄ nÀtterna, i förhÄllande till hur billig lösningen Àr. Familjen i exempelhuset kan förbÀttra isolerförmÄgan i fönstren, och minska uppvÀrmningen med uppÄt 1 670 kWh. RÀknar vi med septembers genomsnittliga spotpris i elomrÄde 3 pÄ 241 öre, innebÀr det att familjen kan minska sina uppvÀrmningskostnader med ungefÀr 4 000 kronor pÄ ett Är.
En förutsÀttning för att detta ska ha effekt Àr att familjen drar upp gardinerna och persiennerna igen pÄ dagarna. Tillförseln av vÀrme och ljus via fönster Àr i praktiken en gratis energikÀlla. Det bÀsta Àr att ha en flexibel lösning som slÀpper in maximalt med ljus och vÀrme och endast skÀrmar av nÀr det verkligen behövs, Äret runt.

Naturligtvis fungerar solavskĂ€rmning ocksĂ„ nĂ€r det Ă€r varmt ute och huset behöver svalkas. En passiv lösning som skĂ€rmar av solen kan reducera övertemperaturerna i hemmet med 80–90 procent, vilket innebĂ€r att behovet av aktiv kyla nĂ€stan försvinner.
Trots det köper svenskarna portabla AC som aldrig förr, och allt fler anvÀnder sina luftvÀrmepumpar som kylanlÀggningar. VÄra berÀkningar visar att om samma exempelvilla vÀljer att kyla bort sommarens övervÀrme med en luftvÀrmepump skulle det kunna kosta över 5 000 kr med nuvarande elpris.

 

Hur vi bygger vÄra bostÀder och vilka lösningar vi anvÀnder spelar roll, men det gör ocksÄ vÄrt beteende i vardagen. Genom att gemensamt dra ner pÄ vÄr energiförbrukning kommer elpriset att sÀnkas. PÄ det viset kan vi lindra den elprischock som mÄnga svenska hushÄll och företag stÄr inför. DÄ kan vi ocksÄ fÄ ner behovet av rysk gas och dÀrmed minska Putins krigskassa. BÀttre argument för att hushÄlla med energin finns inte!