Det fria skolvalet splittrar vårt samhälle

Debattskribenterna Sofia Amloh (S) och Torbjörn Kock (S).

Debattskribenterna Sofia Amloh (S) och Torbjörn Kock (S).

Foto: Privat

Debatt2024-11-07 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det fria skolvalet har under de senaste decennierna varit en av de mest omdebatterade skolpolitiska frågorna i Sverige. Syftet var att ge föräldrar och elever mer inflytande över utbildningen, men istället har vi sett hur det har bidragit till ökande skolsegregation och ojämlikhet.

Nationellt sett ser vi hur skolvalet har blivit ett verktyg som förstärker socioekonomiska skillnader. Föräldrar med resurser och kunskap navigerar systemet, medan andra hamnar utanför. Barn som växer upp i områden med hög socioekonomisk utsatthet, oavsett om det är i förorter till våra storstäder eller mindre städer som Nyköping, får sällan tillgång till samma skolor och möjligheter som sina mer privilegierade kamrater. Segregationen cementeras, och vi får ett samhälle där elevernas bakgrund i allt högre grad avgör deras framtid.

En särskilt oroande utveckling är hur andelen friskolor har ökat kraftigt i många kommuner. Friskolorna, som till stor del drivs av vinstintresse, har ofta möjlighet att välja vilka elever de tar emot. Resultatet? En osund konkurrens där de kommunala skolorna, som har ett ansvar att ta emot alla elever, får bära en oproportionerligt stor del av ansvaret för de elever som har störst behov av stöd.

Detta märks särskilt tydligt här i Nyköping, där vi ser att en växande andel av eleverna från utsatta områden går i de kommunala skolorna, medan friskolorna tenderar att locka elever från socioekonomiskt starkare familjer. Detta bidrar direkt till ökad skolsegregation.
Skolan ska vara en plats där alla barn, oavsett bakgrund, får samma chans till en bra utbildning. Men det fria skolvalet har skapat en skolmarknad där elever ses som varor, och där ekonomisk vinst prioriteras framför elevers rätt till jämlik utbildning. Det är oacceptabelt att våra barns framtid ska avgöras av hur väl deras föräldrar kan navigera ett komplicerat skolvalssystem.

För att motverka denna utveckling krävs en nationell politik som sätter jämlikhet i centrum. Vi socialdemokrater vill se en skola där alla elever ges samma möjligheter att lyckas, oavsett var de bor eller vilken bakgrund de har. Det innebär att vi måste reformera friskolesystemet, sätta stopp för vinstjakten i skolan och stärka den kommunala skolan.

För oss socialdemokrater är det självklart att vi fortsätter arbeta för att minska segregationen, både i och utanför skolan. Skolan är grunden för vårt samhälles framtid. Låt oss bygga en skola där alla får plats – inte bara de som har turen att välja rätt.