I SN (28/5) står det att minoritetsstyret och oppositionen är överens om att det behövs tuffare tag i Region Sörmland. Sanningen är att vi socialdemokrater sedan länge har påpekat att det behövs fler kraftiga åtgärder. Regionens allvarliga ekonomiska situation är ingen nyhet. Två år har snart passerat av denna mandatperiod och facit avskräcker. 2023 resulterade i 1079 miljoner minus. 2024 ser ut att bli ytterligare 1030 miljoner minus.
Vi tittar tillbaka och ser att det blivit mindre vård för pengarna med dagens styre. Varsel på 700 personer. Nedläggning av vårdcentralen Gallerian, där vi ska fortsätta betala hyra för deras gamla, nu tomma, lokaler fram till 2038. Tolv av femton distriktssköterskemottagningar läggs ner runt om i Sörmland.
Hot om sammanslagningar av kliniker och nedläggning av bassängverksamhet.
De som drabbas värst är de som redan har det svårt. Gamla, unga, svårt sjuka, kroniskt sjuka.
Moderaterna, Centerpartiet, Vård för pengarna och Kristdemokraterna valde att ta makten och styra Region Sörmland i minoritet. De gör det med stöd av Sverigedemokraterna.
Alla visste om att det var dåliga tider på väg, ändå valde man att inte göra något. Hoppades de att deras kompisar i regeringen skulle komma och hjälpa dem? Verkligheten är att vi nu har Tidöpartierna på riksplanet och detta gäng i regionen som alla verkar göra sitt bästa för att rasera den vård som finns för sörmlänningarna. Både ekonomiskt och personellt. Vi är mycket oroliga. De pratar om konkurrensutsättning av vården, de tongångarna brukar sällan leda till mer vård för de sjuka. Hur långt är det kvar innan ett av våra sjukhus försvinner? Ska de sälja ut alla våra vårdcentraler? Vilken vård är det som Christoffer Öqvist och gänget ska ta bort?
För det är bara inom vården det här gänget pratar om vad de ska skära ner på eller ta bort. Inget om all den andra verksamheten som finns i regionens ansvar. Vi vill värna vården in i det längsta, så för att hjälpa den styrande minoriteten har vi i regionstyrelsen lagt ett antal förslag så att de kommer vidare. Följa upp och få kontroll på de verksamheter som inte håller budget, göra en genomlysning av all personal som inte jobbar patientnära, skyndsamt införa konsultstopp för att hejda personalkostnaderna och sälj fastigheter som inte behövs i egen verksamhet. Det är en bakläxa. Sanningen är att detta borde de gjort för två år sedan. Det här är formulär 1A i krishantering.