Döden på jobbet visar att det krävs en ny strategi

Som bransch fokuserar vi i för stor utsträckning på det vi vill korrigera i stället för att förstärka de önskade beteendena, skriver Jeanet Corvinius, Byggchefernas avdelning Öst, med flera.

Som bransch fokuserar vi i för stor utsträckning på det vi vill korrigera i stället för att förstärka de önskade beteendena, skriver Jeanet Corvinius, Byggchefernas avdelning Öst, med flera.

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Debatt2020-08-25 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen vill dö i en arbetsplatsolycka och ingen chef vill att medarbetare tar sådana risker. Ändå sker det. Sedan 2010 har sex personer från Södermanlands län omkommit i en olycka på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket. I hela landet är vi nu uppe i 434 människoliv varav 90 i byggverksamhet – den mest drabbade av alla branscher. Varför?

Traditionellt arbetsmiljöarbete går ut på att identifiera och förebygga risker, skriva policyer och instruktioner samt införa olika typer av skyddsutrustning. Så säger lagen att vi ska arbeta. De är viktiga åtgärder. Problemet är att de inte räcker: människor fortsätter dö på jobbet.

Från beteendepsykologisk forskning med 100 år på nacken vet vi att om vi vill påverka beteenden behöver vi lägga betydligt mer tid på att uppmärksamma de som arbetar på ett säkert sätt än på att mäta fel och avvikelser samt att straffa.

Byggbranschen gör tvärtom. Det visar en ny rapport från Byggcheferna, baserad på en färsk Novus-undersökning bland 2 000 chefer varav nästan 500 i Mellansverige:

Bara två procent anser att det är vanligare att man förstärker önskade beteenden än avvikelser. 

Bara 13 procent svarar att kommunikationen på arbetsplatsen förstärker det positiva. 

Sex av tio svarar att disciplinära åtgärder blir följden när någon avvikit för ett säkert beteende. 

Som bransch fokuserar vi i för stor utsträckning på det vi vill korrigera i stället för att förstärka de önskade beteendena. Jämför det med hur vi arbetar för att nå andra mål. Vi lägger vi inte mest tid på att definiera vad vi inte ska göra utan på vad vi vill få mer av.

För att minska dödsolyckorna i svenskt arbetsliv behöver riskfyllda beteenden bli säkra. Det kräver en helomvändning i arbetsmiljöarbetet:

Inför en ny typ av mätning med mål för andelen säkra beteenden som hela tiden ska öka. 

Utveckla chefers förmåga att påverka de beteenden som vi vet leder till de mål vi satt upp. 

Säkerställ att blivande chefer utbildas i att leda mot önskade säkra beteenden. 

Branschens chefer är nyckeln. Sätt effektiva metoder och verktyg i deras händer!