Du har makt att påverka hur framtidens butiker ser ut

Om man går till en butik kan man känna på varorna, jämföra, prova, få tips och råd eller kanske lära sig hur något fungerar innan man köper, skriver Elisabeth Moglia.

Om man går till en butik kan man känna på varorna, jämföra, prova, få tips och råd eller kanske lära sig hur något fungerar innan man köper, skriver Elisabeth Moglia.

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Debatt2021-04-26 05:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två tjejer provar skor i en av stans skoaffärer. Ett mörkt och ett ljust hårsvall böjer sig över de många skokartongerna som ligger runt dem på golvet.
”Kolla här! De här är väl snygga?”
”Jättefina. Men blå?”
Den ljushåriga vrider och vänder på sig framför spegeln. ”Finns de här skorna i svart?”

Expediten nickar, går ut på lagret och kommer fram med ytterligare en kartong. ”Hoppas att de här ska passa. De finns i halvstorlekar också ifall du vill prova.”
”Nej, de här sitter perfekt, tack. Jag tror att jag bestämmer mig för dem.”
Men i stället för att ta med skorna till kassan, går tjejerna mot dörren.
”Men…” 
”Ja, jag beställer alltid på nätet. Det blir billigast så.”

Expediten ser efter dem och börjar trött plocka ihop alla skor och kartonger.
"Vad sur hon blev", säger den mörkhåriga när de kommit ut på gatan.
"Ja. Konstigt. Hon får väl sin del i alla fall?” funderar den ljusa. ”Eller?”

Nej, så fungerar det inte.
 

Det finns många sätt att handla på. Om man går till en butik kan man känna på varorna, jämföra, prova, få tips och råd eller kanske lära sig hur något fungerar innan man köper. Dessutom är det trevligt att få prata med någon. 

Nuförtiden blir det allt vanligare att man handlar på nätet i stället. Speciellt nu under pandemin när man vill undvika att träffa så många. Det är bekvämt, man kan sitta hemma och i lugn och ro göra sina inköp. Varorna kommer efter ett par dagar med posten. Och eftersom företaget man handlar ifrån inte har några kostnader för butikspersonal eller betalar hyra för en fysisk butik, blir det ofta billigare också. Nackdelen är att man inte kan ”klämma och känna” innan man köper. Om man inte gör som ”den smarte”; först går till en butik och får hjälp och sedan går hem och handlar på nätet. 

Vad många inte tänker på är att de egna valen påverkar hur framtidens butiker kommer att se ut. Kommer vi att alls ha möjlighet att handla i en fysisk butik, eller kommer all shopping göras på nätet om några år? 
För att driva en butik behöver man ha pengar till hyra, inköp av varor och löner till personal. Dessa pengar kommer från kunderna. Är det fler som handlar kan butiken ha mer personal och därmed bättre service och längre öppettider. Är det färre som handlar… Ja, du fattar.
 

Jag vill ha ett levande centrum och att butikerna ska finnas kvar. Självklart blir det en del inköp på nätet ibland. Men jag gör aktiva val, inte bara vad jag köper, utan också var. På det sättet påverkar jag framtidens butiker.
Det kan du också göra.