Dubbla måttstockar när det handlar om Israel

Det finns få andra försvarskrig där den försvarande parten står inför ett existentiellt hot, där de samtidigt som de ska försvara sitt folk och sitt land ska ansvara för bistånd och nödhjälp till sin angripare, skriver Jonathan Brash.

Det finns få andra försvarskrig där den försvarande parten står inför ett existentiellt hot, där de samtidigt som de ska försvara sitt folk och sitt land ska ansvara för bistånd och nödhjälp till sin angripare, skriver Jonathan Brash.

Foto: Tsafrir Abayov

Debatt2024-06-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför råder det dubbla måttstockar när de handlar om Israel?

Ingen bör ha missat Hamas massaker den 7 oktober där drygt 1 400 människor mördades och över hundra människor fortfarande hålls som gisslan i tunnlar hos Hamas i Gaza. Terrororganisationen som vill utplåna staten Israel och dess befolkning. 

Massakern är den värsta pogromen på judar sedan Förintelsen. Ingen bör heller ha missat den ökade vågen av antisemitism som följt efter 7 oktober. I detta efterspel är det många av oss som ställer sig många frågor, en av vilken bör vara: Varför råder det dubbla måttstockar när de handlar om Israel? 

Det finns få andra försvarskrig där den försvarande parten står inför ett existentiellt hot, där de samtidigt som de ska försvara sitt folk och sitt land ska ansvara för bistånd och nödhjälp till sin angripare. Lägg därtill att en del menar att det är Israels ansvar att säkerställa att Gaza fungerar som en demokratisk stat efter att de försökt tillintetgöra Hamas. 

Viktigt att poängtera är att ett tillintetgjort Hamas skulle vara gynnsamt för alla oss som strävar efter ett fredligt och demokratiskt Gaza. Att människor dör är aldrig bra och aldrig önskvärt – och det var inte Israel som startade detta krig. Israel utkämpar ett försvarskrig för sin egen existens och överlevnad, som så många gånger förut

När den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes av Ryssland var det väldigt få som krävde att Ukraina skulle bistå Ryssland med nödhjälp och bistånd och säkerställa att Ryssland skulle fungera som en demokrati.

Dessa dubbla måttstockar går att hitta i andra fall också, exempelvis ifall en tittar närmare på mängden döda människor. Krigen i Syrien, Jemen, Afghanistan, Sudan och Myanmar har skördat betydligt fler människoliv än vad kriget mot Hamas har gjort. Responsen på dessa krig har nästan uteblivit helt. Ett annat exempel är det faktum att FN har mer än dubbelt så många resolutioner gentemot Israel som alla andra länder har tillsammans.

 Mot denna bakgrund måste frågan upp på bordet betydligt oftare – varför är det så ofta dubbla måttstockar när det gäller Israel?