Dundertabbe att låsa sig vid miljonprogram och ostlänk

Politikerna har lovat att bygga bostäder för att få Ostlänken, men teknikutvecklingen kan snart springa om det tåget. Under tiden byggs Nyköping sönder, skriver Lars Gustafsson.

Politikerna har lovat att bygga bostäder för att få Ostlänken, men teknikutvecklingen kan snart springa om det tåget. Under tiden byggs Nyköping sönder, skriver Lars Gustafsson.

Foto: Itsuo Inouye

Debatt2020-12-16 05:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det pågår fn en öppen debatt i SN, som främst gäller nya höghusbyggen i Nyköpings innerstad. Varför förstöra vår trevliga stad med höga byggnader- som hade passat bra i Norrköping - men kommer att förfula Nyköping på grund av husens kraftigt avvikande proportioner. 

Bland insändarna kom det nyligen en från signaturen LR, som sprider ljus över våra politikers nyfunna bygghybris: Ostlänken 

Våra politiker har i det projektet förbundit sig att bygga 7 400 nya bostäder i Nyköping under 20 år – även om efterfrågan saknas! Det kan sluta med kraftigt höjd kommunalskatt för oss alla, om vårt förfulade Nyköping inte längre attraherar någon invandring.      

Vad gäller Ostlänken, så blir miljöeffekten minimal när den står klar 2035. Vid det laget har nästan alla bilar, bussar och lastbilar elektrifierats eller går på fossilfritt bränsle.

För det andra så har man låst sig vid en maxhastighet på 250 km/t =50 km/t mer än X2000. Är detta framtiden eller pengar i sjön? Jag anser att det visar på djup okunskap om den nya tekniken som har kommit – och är framtiden.  

Maglevtåg (cirkaa 600 km/t), där Shanghai har visat vägen sedan 18 år med sitt tåg från flygplatsen till centrum. Planer på en linje Shanghai-Peking är på gång. Helt tyst gång och mycket bra backtagningsförmåga (mer än dubbelt än vanlig järnväg).

Hyperloop (ca 1000 km/t) är verkligen en ersättning för inrikesflyget och är just nu under byggnad på flera platser i världen – snacka om tunnelbana!  Hyperloop är som en kombination mellan rörpost och ett överljudsplan, en idé som Elon Musk har skänkt till mänskligheten. Till exempel skulle en resa mellan Stockholm och Göteborg ta 29 minuter.

Ja visst, de två exemplen här är i dag mycket dyrare än Ostlänken, men när väl pionjärerna har byggt sina Maglev eller Hyperloop, så blir kostnaderna lägre för varje dag som går för andra länder. Konkurrens driver ner priserna. 

Vår politiska majoritet har nog gjort bort sig big time – för utvecklingen kommer att gå snabbare än tanken/länken. Och under tiden kommer de att bygga sönder Nyköping! Kom ihåg det vid nästa val. 

För er som vill hjälpa till och protestera mot höga/stora husprojekt i Nyköping - skriv under elektroniskt på: https://www.skrivunder.com/stoppa_hoga_hus_i_nykoping  (inga ö i höga och nyköping) skriv så här: stoppa_hoga_hus_i_nykoping  Ni kan även lägga till egna kommentarer.