Eid måste vara tydlig med sina egna intressen

I en kommun där Socialdemokraterna har styrt och ställt under många år är känslan att det kan vara dags att testa något nytt. Men Ahmad Eid måste vara tydlig när det kommer till sina egna ekonomiska intressen, skriver Edward Sevume.

I en kommun där Socialdemokraterna har styrt och ställt under många år är känslan att det kan vara dags att testa något nytt. Men Ahmad Eid måste vara tydlig när det kommer till sina egna ekonomiska intressen, skriver Edward Sevume.

Foto: Henni Ratilainen Bergqvist

Debatt2022-08-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han har beskrivits som Moderaternas stjärnskott. På kort tid har Ahmad Eid klättrat upp i partiet och siktet är nu ställt på att ta över rodret i kommunen, om han vinner valet. Det ser lovande ut. I en kommun där Socialdemokraterna har styrt och ställt under många år är känslan att det kan vara dags att testa något nytt. 

Majoriteten bestående av Socialdemokraterna, C och MP har lotsat kommunen i en svår tid. Nyköping har blivit en attraktiv kommun att bo i. Det byggs som aldrig förut och kommunen expanderar.   Det finns dock problem som man har misslyckats med att lösa. Det handlar först och främst tryggheten i skolan.  Det har hänt en del på Nyköpings högstadium, där några ungdomar blivit av med sina ägodelar. Stök har också förekommit. Händelserna bidrar inte riktigt till studiero för ungdomarna och inte heller till en bra arbetsmiljö för alla där.  Kommunen har varit sen med att sätta in åtgärder för att stävja stöket. Det är inget vidare bra för ungdomarnas framtid. 

Ahmad Eid har nu som delmål att förbättra arbetsmiljön för elever och lärare i nämnda skolan och i allmänhet.  Sen tidigare är det känt att trygghet bidrar till bättre resultat för skoleleverna. Så det är korrekt att Moderaterna lovar åtgärder som installation av kameror i och utanför skolan bland annat. 

Klimatet i samhället har hårdnat med många skjutningar. För bättre trygghet vill Eid se även här installationen av övervakningskameror.  I intervjun publicerad i SN den 9/8 föreslår M också fler poliser och ordningsvakter. Här är det tveksamt om man verkligen tacklar källan till brott på ett korrekt sätt. Något som vi har underskattat i Sverige är riktade insatser till familjer med problem. Sociala insatser kan vara viktiga åtgärder. Man missar också hur utbildningen av polisen påverkar.  Där borde Moderaterna sikta in sig för att se om de befintliga resurserna utnyttjas effektivt. 

Något som Ahmad Eid duckat för är hur han vill se det framtida styret av kommunen. SN har ställt frågan om Moderaterna kan tänka sig samarbeta med SD men inte fått svar.  Det kan vara bra att gå till val med egna frågor, men vi vet ju att inget parti kommer att få egen majoritet. Det är viktigt att lämna tydliga besked till väljarna. Det skulle också vara bra för Ahmad Eid att lämna besked hur han kommer att hantera de frågor där han som företagare har egna personliga och ekonomiska intressen.