En ensam jul kan leda till mer alkohol

Debatt 22 december 2020 05:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julen är en högtid som förknippas med gemenskap och umgänge med nära och kära. De restriktioner som blivit nödvändiga för att skydda liv och minska smittspridningen under pandemin är påfrestande, inte minst för människors psykiska hälsa.

 

Den fysiska distansen har bidragit till en ökning av ofrivillig ensamhet och isolering i alla åldersgrupper. De flesta upplever att saknaden efter nära och kära är särskilt svår att bära under högtider såsom julen, och vi står nu inför en långhelg som fler än kanske någonsin kommer satt fira ensamma. Det visar inte minst det faktum att söktrycket till Minds stödlinjer ökat med 77 procent och att man tagit emot dubbelt så många samtal som förra året.

I en ny undersökning, som Kantar Sifo har genomfört på uppdrag av IQ, svarar hela 44 procent att de ska höra av sig till en granne, vän, bekant, kollega eller släkting som firar jul ensam. Det är en uppmuntrande siffra och ett tecken på medmänsklighet. Samtidigt känner mer är hälften (54 procent) oro inför att de själva eller någon i deras närhet kommer att fira jul ensam, och 67 procent tror att den situationen kan leda till att man dricker mer än man brukar.

 

En ensam ledighet gör det lätt att ta ett glas eller två, i förhoppningen att alkoholen ska lindra vårt lidande eller ge oss avkoppling. Misstaget vi ofta gör är att tro att det blir ännu bättre om vi dricker ännu mer. Att använda alkohol som tillflykt leder dock till att vårt mående och vår hälsa försämras, och kan även få svåra konsekvenser för vår omgivning. Istället behöver vi ägna oss åt saker som ger oss energi, återhämtning och får oss att må bättre, som att röra på oss, ta oss ut i naturen, prata med andra människor, sova, äta bra och ta oss tid för aktiviteter som inspirerar och utvecklar oss.

 

Forskningen har slagit fast att ofrivillig ensamhet är lika hälsovådligt som regelbunden rökning. Samtidigt lever vi i ett samhälle där ensamhet är tabubelagd och förknippas med skamkänslor. Det är vanligt att man drar sig undan och därmed mår ännu sämre än att man samlar mod att vara sårbar och försöka bryta sin ensamhet. Att må psykiskt dåligt eller uppleva ofrivillig ensamhet är något som drabbar de allra flesta, men vi kan hjälpas åt genom att finnas där för varandra.

Ring någon i din omgivning som firar jul ensam. Prata om livet precis som det är. Ställ frågor och lyssna på svaren. Undvik att ge goda råd, men visa att du finns för att lyssna, bolla och reflektera. Det vi kan ge våra medmänniskor är vår omtanke och vår tid.

Ämnen du kan följa