En funktionell Ostlänk blir inget monument

Än har inte ett enda spadtag tagits för Ostlänken (förutom av arkeologerna). Kommunerna borde försöka komma med en alternativ lösning för att få ner kostnaderna, skriver Håkan Norén.

Än har inte ett enda spadtag tagits för Ostlänken (förutom av arkeologerna). Kommunerna borde försöka komma med en alternativ lösning för att få ner kostnaderna, skriver Håkan Norén.

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2021-02-11 05:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från början planerade kommunerna Ostlänken i egen regi. Ett alternativ att bygga om Nyköpingsbanan för tåg upp till 250 km/t förkastades. Nej, höghastighet 320 skulle det vara. Senare sänkte Trafikverket farten på höghastighetsbanan till 250. Men den dyra bandragningen för den högre hastigheten blev kvar.

Hade man valt det billigare ombyggnadsalternativet så hade förmodligen järnvägsfrågan varit löst för länge sedan. Det hade räckt för regionaltågen till Stockholm som knappast kör över 200 km/t. Det blir helt enkelt för dyrt att accelerera upp tågen i högre hastighet mellan stationerna.

Nu har vi kommit in i ett helt nytt läge. Höghastighetsbanor blir för dyra. Man måste göra om planeringen, mest för höga kostnader för stationer i centrala lägen. Det är något som inte borde kommit ha som en överraskning. Trafikverket har påpekat det flera gånger. I Riksrevisorernas rapport som kom hösten 2019 står att ”Trafikverket överväger att placera vissa stationer ... i perifera lägen".

För Sörmlands del kan det till och med hända att såväl Nyköping som Skavsta och Vagnhärad blir utan stationer vid den nya banan och får nöja sig med gamla Nyköpingsbanan – som väl knappas blir upprustad under överskådlig tid, om man har satsat på en ny bana. Ett slutligt förslag kommer sista februari.

Region Sörmland skriver i ett yttrande till Trafikverket att inriktningen blivit för mycket mot trafik mellan de tre storstäderna och ”missar helt den regionala utvecklingen”. Men det är ju snabba förbindelser på långa sträckor som är huvudmålet med en höghastighetsbana. Det var ju det som var önskemålet från Ostlänkenkommunerna. Inte en regional bana.

Nu kommer Mälardalsrådet och rör till begreppen ännu mer. I sitt senaste yttrande heter det att ”Ostlänken är inte en del av de nya stambanorna”. (Benämningen är någon slags orwellskt nyspråk för höghastighetsbanor.)  Detta trots att det är klart uttalat att Ostlänken är första etappen i ett höghastighetsnät och ingår i en särskild projektorganisation inom Trafikverket.

Regeringen har nu tillsammans med januaripartierna satt en total gräns på 205 miljarder mot tidigare 260. Det finns inte några öronmärkta pengar för Ostlänken. Den ingår i det framtida höghastighetsprojektet. Förvisso pågår planering av Ostlänken inom ramen för nuvarande trafikplan, men det försvinner sannolikt när den nya planen kommer i höst. 

Än har inte ett enda spadtag tagits för Ostlänken (förutom av arkeologerna). Kommunerna borde försöka komma med en alternativ lösning för att få ner kostnaderna. Men nej, det ska vara den dyra höghastighetslösningen. Med den inställningen riskerar det att inte bli någon ny järnväg alls. Möjligheten att i stället få en upprustning av Nyköpingsbanan finns fortfarande. Men en vanlig funktionell standardjärnväg blir ju inget monument.