En röst på Centerpartiet är en röst på S och V

Debatt 6 september 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det står nu helt klart att en röst på Centerpartiet även är en röst för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. På sätt och vis är det bra att väljarna, tre och ett halvt år efter att Centerpartiet lämnade Alliansen, äntligen har fått en tydlig varudeklaration från Annie Lööf. Men samtidigt skär det i det borgerliga hjärtat.

 

Tillsammans med Centerpartiet hanterade vi den värsta ekonomiska krisen efter depressionen, sänkte skatterna för vanligt folk och halverade de rödgröna vårdköer som fanns då. Nu har Centerpartiet i stället sällat sig till den sida som gett oss rekordhög långtidsarbetslöshet, rekorddyra drivmedel, rekordmånga skjutningar, rekordhöga elräkningar och rekordlånga vårdköer. Det är sorgligt.

För vår del är det tydligt att Sverige behöver nya och andra rekord. Utvecklingen har tillåtits gå åt fel håll i åtta långa år. Regeringskriserna har avlöst varandra därför att vi blivit sittande med minoritetsstyren som enbart förenas av vad de är emot, inte av vad de vill åstadkomma. Så kan inte ett land styras. Man måste ta ut en riktning och även kunna förklara den för medborgarna så att de i sin tur kan utkräva ansvar av sina valda makthavare – det är demokratins kärna.

 

Vi kristdemokrater är en del av ett regeringsalternativ där alla inte är överens om allt, men där vi ser samma problem och har liknande idéer om lösningar. Vi ser alla att arbetslinjen behöver återupprättas. Att människor måste kunna tanka sina bilar och åka till jobbet samtidigt som landet ställer om. Att våldet på våra gator nu förlamar hela stadsdelar och kräver helt nya insatser från polis, åklagare och domstolar. Att Sverige behöver stabil och planerbar energi och att det i sin tur innebär att kärnkraften kommer behöva en ny svensk guldålder.

Och vi kristdemokrater ser att Sveriges vårdsystem är från 1800-talet och att vårt land skriker efter samma typ av moderna sjukvård som Norge och Danmark redan har infört. Att vi behöver jämlik vård för hela landet, inte 21 gamla landsting.

 

Till dig som är nöjd med dina lokala centerpartister vädjar vi: fortsätt rösta på dem i lokalvalet. Men i riksdagsvalet ber vi dig att låna ut din röst till oss. Ge oss chansen att lösa de problem som Annie Lööf vill hjälpa Magdalena Andersson att inte lösa. Vi är redo att ta tag i Sveriges problem.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa