En sjukvÄrdskris Àr pÄ vÀg i Sörmland

Region Sörmland har pÄ mindre Àn ett Är gÄtt frÄn ett lÀge med en stabil ekonomi till att nu ha det sÀmsta ekonomiska lÀget utav alla regioner i hela landet, skriver Monica Johansson (S) och Fredrik Olovsson(S).

Region Sörmland har pÄ mindre Àn ett Är gÄtt frÄn ett lÀge med en stabil ekonomi till att nu ha det sÀmsta ekonomiska lÀget utav alla regioner i hela landet, skriver Monica Johansson (S) och Fredrik Olovsson(S).

Foto: David Gagnert

Debatt2023-08-31 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Region Sörmlands ekonomiska situation Àr allvarlig. Med lÄngt mer Àn en miljard i underskott riskeras den ekonomiska grunden för hela hÀlso- och sjukvÄrden, och konsekvenserna riskerar att bli allvarliga om ingenting görs. Vi stÄr inför en sjukvÄrdskris.

Den sörmlÀndska regionledningen, som bestÄr av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och VÄrd för pengarna, stÄr uppenbart handfallna. Varje mÄnad ökar underskotten i regionens ekonomi utan att ledningen gör nÄgonting. Tillsammans med Sverigedemokraternas och regeringens nationella politik slÄr det svaga ledarskapet stenhÄrt mot sörmlÀnningarna. Underskottet kommer att tvinga fram nedskÀrningar och besparingar som hotar bÄde sörmlÀnningarnas sjukvÄrd och sjukvÄrdspersonalens arbetsmiljö.

Den nu inslagna vĂ€gen kommer att fortsĂ€tta driva upp underskotten och i förlĂ€ngningen driva fram lĂ€ngre vĂ€ntetider, nedlagda vĂ„rdcentraler, fĂ€rre vĂ„rdplatser, försĂ€mringar av sjukvĂ„rdspersonalens arbetsvillkor och sĂ€mre vĂ„rdresultat. DĂ€rför krĂ€ver vi vĂ€stenligt mer resurser till sjukvĂ„rden och en regionledning som tar tillbaka greppet om ekonomin. Med dagens inriktning gĂ„r Sörmland mot en mycket allvarlig vĂ€lfĂ€rdskris. 

Region Sörmland har pĂ„ mindre Ă€n ett Ă„r gĂ„tt frĂ„n ett lĂ€ge med en stabil ekonomi till att nu ha det sĂ€msta ekonomiska lĂ€get utav alla regioner i hela landet. Redan nu visar prognoserna pĂ„ underskott pĂ„ 1200 miljoner kronor. 

NĂ€r SD och regeringen vĂ€ljer att sĂ€nka skatter för landets höginkomsttagare hellre Ă€n att investera i vĂ€lfĂ€rden driver man fram en sjukvĂ„rdskris. Det kommer att leda till stora ingrepp i den sörmlĂ€ndska hĂ€lso- och sjukvĂ„rden. Detta i ett lĂ€ge dĂ€r sjukvĂ„rden Ă€nnu inte har Ă„terhĂ€mtat sig helt frĂ„n pandemins svĂ„ra utmaningar. Under pandemin applĂ„derade ocksĂ„ högerpartiernas politiker de vĂ„rdanstĂ€llda. NĂ€r de nu har makten vĂ€ljer de istĂ€llet att rycka undan den ekonomiska grunden för hela verksamheten. 

SD-regeringens nya vÀgval, tillsammans med regionstyrets handfallenhet utgör en stor fara för lÀnets hÀlso-och sjukvÄrd. Underskotten motsvarar nu ett belopp av samtliga lÀkarlöner eller en summa mÄnga hundra miljoner mer Àn driften av hela Kullbergska sjukhuset. Vi Socialdemokrater varnade tidigt för att detta skulle bli resultatet av det svaga ledarskapet och den politikiska inriktningen. Regionledningen har emellertid stoppat huvudet i sanden.