Ensam sommar för många – här finns stöd

Ensamhet är också när vi tyst bär våra bekymmer och inte vågar söka kontakt med andra. Jourhavande Präst och Sverigefinska telefonjouren kan vara en livlina i dessa stunder, skriver Louise Linder, stiftsprost.

Ensamhet är också när vi tyst bär våra bekymmer och inte vågar söka kontakt med andra. Jourhavande Präst och Sverigefinska telefonjouren kan vara en livlina i dessa stunder, skriver Louise Linder, stiftsprost.

Foto:

Debatt2024-06-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åtta procent av alla i Sverige som är äldre än 16 år säger att de känner sig ensamma och inte har en nära vän att prata med. Det är mer än 600 000 människor, vilket nästan motsvarar två region Sörmland.

Det låter fantastiskt med sommar och ledighet, men för många är sommarmånaderna de värsta på året. Då blir ensamheten tydlig, att man inte finns i någon annans tankar eller planer. 
Ensamhet kan drabba oss alla, oavsett ålder, kön eller bakgrund. Den där tysta känslan som smyger sig in när vi minst anar det. Hemma vid köksbordet eller ute bland folk – när vi inte känner oss sedda. Ensamhet är också när vi tyst bär våra bekymmer och inte vågar söka kontakt med andra.
Jourhavande Präst och Sverigefinska telefonjouren kan vara en livlina i dessa stunder. Där erbjuds akut samtals- och krisstöd som en del av Svenska kyrkans själavård. Jourerna nås via telefon, digitalt brev eller chatt och det som sägs i samtalet stannar mellan er.

Gemenskap och tillhörighet är viktigt, inte bara för oss var och en, utan också för hela samhället. Ofrivillig ensamhet är ett folkhälsoproblem, det slår både Folkhälsomyndigheten i Sverige och WHO fast. Under 2023 påbörjade därför regeringen en treårig gemenskapssatsning som beräknas uppgå till 300 miljoner kronor per år under perioden 2023–2025. Det hoppas vi kan göra skillnad för många!

Men redan nu finns det träffpunkter i kyrkan för den som vill ha ett sammanhang. I Svenska kyrkan finns körer, ungdomsgrupper, sommarcaféer och mycket mer. Det går att delta i pilgrimsvandringar, utflykter eller gudstjänster.
Alla församlingar i Svenska kyrkan har också präster och diakoner som du kan samtala med om livets stora och små frågor. I kyrkan kallar vi det för själavårdssamtal. Ett samtal som gör gott för själen. Samtalen kostar inget och du som tar kontakt väljer själv vad ni ska prata om.

Jourhavande Präst är öppet när det mesta annat är stängt. Här finns inga förväntningar, inga krav, på den som ringer. Prästen kommer att finnas där, som en lyssnande vän i sommarnatten. För den som talar finska finns Sverigefinska telefonjouren som erbjuder stöd och samtal med särskilt utbildade jourmedarbetare.

Du är inte ensam i ensamheten. 

Jourhavande präst

Jourhavande präst, ring 112 för att bli kopplad till Jourhavande präst (öppet kl. 21-06)
Chatta eller skriv digitalt brev via: www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
Sverigefinska telefonjouren, 020-26 25 00 (öppet varje kväll kl. 21-23) 
Chatta eller skriv digitalt brev via: www.svenskakyrkan.se/palvelevapuhelin
Svenska kyrkans digitala kalender med aktiviteter och arrangemang:
https://www.svenskakyrkan.se/kalender