Estetprogrammet i Nyköping ska inte läggas ned

Politikens inriktning är därför att utveckla Kulturskolan för att nå fler av de barn och unga som vi inte når i dag. Vi hoppas att också detta ska bidra till ett större antal sökande till det estetiska gymnasieprogrammet 2025.

Politikens inriktning är därför att utveckla Kulturskolan för att nå fler av de barn och unga som vi inte når i dag. Vi hoppas att också detta ska bidra till ett större antal sökande till det estetiska gymnasieprogrammet 2025.

Foto: Catarina Nitz

Debatt2024-05-27 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det estetiska programmet i Nyköping har inte nått upp ett tillräckligt stort antal elever för att starta läsåret 2024 – 2025. Det tycker vi är tråkigt, men det innebär inte på något sätt att programmet hotas av nedläggning. Vi beklagar att det är en uppfattning som nu har spridits bland många. Just nu arbetar lärare och personal på Estetprogrammet för att skapa ett ökat antal sökande till 2025/2026. 

Kultur i alla dess former är en arena för gemenskap, delaktighet och lärande. Och glädje! Inte minst är de estetiska ämnen är en uttrycksform och en kommunikationsväg för väldigt många. Genom kulturen får vi också en ökad förståelse för samhället, för våra medmänniskor och för den tid vi lever i. 

För kulturområdet som helhet tar vi nu fram en strategi för att utveckla kulturarbetet i Nyköping. Kulturen i Nyköping lever och frodas i hög grad. Vi vet att vi är överens med väldigt många invånare: Nyköping är en fantastisk kulturkommun! Genom att kartlägga och arbeta mer strategiskt med utvecklingen av kulturområdet tror vi att vi kan bli ännu mer fantastiska tillsammans.

En övergripande målsättning är att se till att nå ännu fler med det kulturutbud som finns, men också låta fler vara med i skapandet av ny kultur. Politikens inriktning är därför att utveckla Kulturskolan för att nå fler av de barn och unga som vi inte når i dag. Vi hoppas att också detta ska bidra till ett större antal sökande till det estetiska gymnasieprogrammet 2025.

För den som ännu kanske inte helt och fullt har insett kulturens värde för ett levande och hållbart samhälle vill vi rekommendera läsning av Handelshögskolans rektor Lars Strannegård. Strannegårds grundläggande budskap är att kultur och bildning inom flera områden är viktigt för att skapa framgångsrika organisationer och ett blomstrande samhälle. En självklarhet för många – men väl värt att lyfta fram i alla sammanhang där det behövs.