Ett förslag för fred mellan Ryssland och Ukraina

Kriget slutar inte med någondera sidas ovillkorliga kapitulation. Året är inte Europa 1945, skriver Sven Persson.

Kriget slutar inte med någondera sidas ovillkorliga kapitulation. Året är inte Europa 1945, skriver Sven Persson.

Foto: Iryna Rybakova

Debatt2024-01-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina kommer att upphöra antingen i form av en bestående fred eller ett vapenstillestånd av den koreanska modellen. Dödandet tar slut. Kriget slutar inte med någondera sidas ovillkorliga kapitulation. Året är inte Europa 1945. Staterna Ryssland och Ukraina kommer att bestå. Diplomatin lever. Säkerligen pågår aktiviteter som inte läcker ut till allmänheten. 

Utan att befinna sig på maktens scen är det många som reflekterar över innehållet i den kommande överenskommelsen mellan Ryssland och Ukraina. Jag tillhör dessa ”tänkare”. Här presenterar jag mitt förslag i nio punkter:

  1. Baserat på beslut i FNs säkerhetsråd accepterar Kina rollen som medlare i förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina.
  2. Fredsprocessens första steg är ett eldupphör, övervakat av Kina, EU. USA och FN.
  3. Folkomröstningar, arrangerade av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE genomförs i de fyra länen Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizhzha. Frågan som ska besvaras lyder: Önskar Du att ( länets namn) utgör en del av Ukraina på samma sätt som alla andra ukrainska län eller önskar Du att ( länets namn) ska utgöra en del av Ukraina, konstitutionellt såsom Åland utgör en del av Finland, inklusive dess demilitarisering? 
  4. En folkomröstning, arrangerad av  OSSE genomförs i länet Krim. Frågan som ska besvaras lyder: Önskar Du att länet Krim ska utgöra en del av Federationen Ryssland eller önskar Du att länet Krim ingår i Ukraina konstitutionellt såsom Åland ingår i Finland? Det senare alternativet innefattar en överenskommelse mellan Federationen Ryssland och Ukraina som reglerar Sevastopols status.
  5. Medborgare som vid tidpunkten för folkomröstningen är 18 år och äldre och som var permanent boende i länet den 24 februari 2022 har rösträtt. Röstlängden skall godkännas av OSSE.
  6. När resultaten av folkomröstningarna har godkänts av Ryssland och Ukraina upphävs alla ekonomiska sanktioner mot Ryssland och ryska medborgare.
  7. Folkomröstningarna och  förverkligandet av dessas resultat följs av ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina innehållande följande: 
    * Den gräns mellan de två staterna, som blir resultatet av folkomröstningarna, erkänns och garanteras av de två staterna och av FN. Efterföljden övervakas av OSSE.
     * Ukraina utfäster sig att inte ansöka om medlemskap i Nato under den kommande 25 åren. 
    * Ryssland godkänner Ukrainas framtida medlemskap i den Europeiska Unionen. 
  8. Efter det att fredsavtalet undertecknats och ratificerats inleds förhandlingar om en ny säkerhetsordning för Europa – ett Helsingfors 2.0.
  9. Åtgärdandet av de krigsskador Ukraina åsamkats, finansieras av medlemmarna av OECD, av Ryssland och av Kina i förhållande till respektive lands BNP. 

Invändningarna kan vara många till denna lösning. Men det gäller att hålla i minnet mitt inledande resonemang och vid ett avvisande utforma bättre och mer realistiska förslag.