Ett levande centrum för Nyköpings bästa

Vi vill göra centrum, inklusive våra torg, attraktiva året runt. Genom fler evenemang, uteserveringar och mötesplatser kan vi se till att människor vill vistas där oavsett årstid, skriver Ahmad Eid (M).

Vi vill göra centrum, inklusive våra torg, attraktiva året runt. Genom fler evenemang, uteserveringar och mötesplatser kan vi se till att människor vill vistas där oavsett årstid, skriver Ahmad Eid (M).

Foto: Ebbe Jonsson

Debatt2024-09-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyköpings stadskärna är mer än bara en plats för handel – det är en mötesplats för invånare och besökare, en arena för företagande och en viktig del av vår identitet som kommun. Vårt mål är att skapa ett levande och dynamiskt centrum där människor trivs och företag blomstrar. Här ska man kunna strosa bland butiker, njuta av en fika på caféer, äta på restauranger och ta del av både kultur och handel.

Vi är medvetna om att det finns utmaningar, särskilt under vinterhalvåret när flödet av människor i centrum kan minska. Men vi ser även potentialen – särskilt under sommaren när torget och gatorna fylls av liv och rörelse. Våra två torg är centrala mötesplatser och ska vara hjärtat i vår kommun. Vi vill bygga vidare på den energin och göra centrum, inklusive våra torg, attraktiva året runt. Genom fler evenemang, uteserveringar och mötesplatser kan vi se till att människor vill vistas där oavsett årstid.

I dialog med företagen i centrum har vi fått värdefulla insikter om deras behov och utmaningar. De delar vår vision om ett aktivt och levande centrum, och vi vill ge alla företagare i centrum och vid våra torg möjligheter att växa och utvecklas.

Ett levande centrum och levande torg gynnar inte bara företagarna – det skapar också en ökad känsla av gemenskap och trivsel för alla som bor och vistas i Nyköping. När vi skapar en attraktiv stadskärna där människor gärna möts, handlar och umgås, bygger vi en starkare stad på lång sikt.

Som kommunalråd med ansvar för näringslivs- och tillväxtfrågor är det mitt uppdrag att fortsätta driva denna utveckling framåt. Min långa erfarenhet av företagande och mitt engagemang i Nyköpings näringsliv ger mig en djup förståelse för vad som krävs för att företag ska kunna växa och lyckas. Genom samarbeten med företagare, NYSAM och initiativ som Näringslivsnätverket och Landsbygdsnätverket har vi redan byggt starka plattformar för samverkan, och det arbetet fortsätter.

Den politiska majoriteten är fast besluten att skapa de bästa förutsättningarna för företagande, både i stadskärnan och på landsbygden. Ett framgångsrikt och levande centrum, där våra torg spelar en central roll, är avgörande för kommunens utveckling.

Tillsammans med våra företagare kommer vi att arbeta för att göra Nyköping till en ännu bättre plats att bo, leva och verka i.