Ett mörkt kapitel skrivs, nu måste vi hålla ihop

Sverige måste tillsammans med övriga EU vara glasklara med att den som flyr Putins krig har en skyddad plats hos oss, skriver Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Marco Venegas (MP).

Sverige måste tillsammans med övriga EU vara glasklara med att den som flyr Putins krig har en skyddad plats hos oss, skriver Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Marco Venegas (MP).

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Debatt2022-03-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år firar vi i Sverige 100 år av demokrati.  

En demokratis grundidé är att politiska beslut ska spegla folkets vilja. Här ska majoriteten bestämma. Rättsstaten handlar om att den offentliga makten ska vara reglerad och som det står i grundlagen utövas under lagarna. Alla människor ska vara garanterad vissa grundläggande fri- och rättigheter som en stat aldrig får kränka. Värdet handlingskraft innebär att en stat måste kunna genomföra de beslut som politikerna fattar. Demokratin behöver en professionell statsförvaltning.
Demokratin kan och får inte tas för given. Den är skör. Den är inte starkare än att krafter som vill den illa kan använda sig av den för att tillskansa sig makten att sedan omintetgöra den.

Rysslands invasion av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Ryssland hotar en demokratisk regering vald av det ukrainska folket. Agerandet är ett uppenbart brott mot internationell rätt och mot den europeiska säkerhetsordningen. Och det är med all rätt Sverige  kraftfullt fördömer Rysslands agerande.

Vi befinner oss inte under direkt hot om ett väpnat angrepp, men självklart får ett krig i Europa även konsekvenser för vårt land. Vi har allt att vinna på att vi samlar oss som land, region och kommun. Det eskalerande våldet kommer driva miljoner människor på flykt. I ett sådant läge måste Sverige tillsammans med övriga EU vara glasklara med att den som flyr Putins krig har en skyddad plats hos oss.

Håll dig uppdaterad om läget men var noggrann med varifrån informationen kommer. Sprid inte rykten, falska nyheter eller desinformation. Prata med varandra och framför allt med barnen.

Nu krävs nationell samling. Ett nytt mörkt kapitel i Europas historia skrevs tidigt på morgonen den 24/2-2022. Vi upplever nu något våra tidigare generationer sa aldrig skulle få ske igen. Det är tillsammans vi håller det löftet för våra kommande generationers rätt att få leva, verka, bo i ett demokratiskt rättsäkert samhälle.