Ett nytt badhus måste stå klart senast 2032

En konsultutredning kring badhuset genomfördes 2022. Utredningen kom fram till att Ramdalens badhus har ungefär 10 år kvar, skriver Dag Bergentoft (M).

En konsultutredning kring badhuset genomfördes 2022. Utredningen kom fram till att Ramdalens badhus har ungefär 10 år kvar, skriver Dag Bergentoft (M).

Foto: Jens Alvin

Debatt2023-09-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 3 september kunde ni läsa i SN där jag uttalat mig, som enskild politiker, om vi kan bygga badhus och sporthall tillsammans med Nyköping. Något jag inte pratat om med vare sig den egna gruppen eller politiker i Nyköping.

Det blev en snackis i Oxelösund men kanske inte så utbrett som jag önskade. Uttalande mig även i SVT den 14 september när badet äntligen öppnade igen. 

De allra flesta politiker är sparsamma med att göra uttalanden som med all säkerhet inte är populärt. Men det kan vara effektfullt för att diskussioner ska få fart i samhället.

Nu är det dags för en debattartikel i ämnet så vi håller grytan kokande.

En konsultutredning kring badhuset genomfördes 2022. Utredningen kom fram till att badhuset har ungefär 10 år kvar, 2032 bör ett nytt badhus vara klart. Sporthallen i Ramdalens byggnad har en något kortare livstid - bör bli ny sporthall någon gång fram till 2030.

Att bygga dessa två byggnader kanske landar på cirka en halv miljard.

Till detta kommer Peterslundsskolan samt äldreboenden. Några tycker att det är ett fattigdomsbevis att vi inte har en konstfrusen isbana. Ja, bara en liten alltså, har det uttryckts.

Totalt sätt har Oxelösund höga investeringar/ tillika lån. Kommunen betalade för en kortare tid sedan cirka 1 procent i ränta för banklån, men som nu har ökat fyra gånger. Som vi alla känner till, räntorna ökar.

Ett nytt badhus behöver kommunen planera till efter nästa val, våren 2027, som jag tänker. Då har vi god tid att föra en ordentlig dialog med dig som bor i Oxelösund. Jag som politiker har ett uppdrag att fatta beslut med höga investeringar efter dialog med dig som medborgare.

Nu har du som bor i Oxelösund mycket god tid att få uttrycka dina tankar om den service som vi ska sörja för, med våra gemensamma skattepengar. 

Uppdraget som politiker är att göra så kloka prioriteringar som möjligt efter samtal med dig och sedan fatta beslut.

Jag har noterat olika uppfattningar på sociala media. Men jag gillar verkligen personliga möten, enskilt som i grupp. Hoppas att du också gillar det.

Varje torsdag mellan klockan 17-18 finns vi moderater tillgängliga på Järntorget för att just lyssna in dina synpunkter. Det har vi nu gjort under snart tolv års tid. Vill du/ ni träffa mig på andra tider för att diskutera denna fråga eller andra, skulle jag bli väldigt glad.

Det är du som medborgare som är viktig i de olika beslut som ska fattas i kommunen. Inte där vi fattar egna beslut i det slutna politiska rummet, typ restaurang Läget.

Simma lugnt!