Ett välmående Sörmland för pengarna

Tryggare sjukvård med människan i centrum efterlyser V.

Tryggare sjukvård med människan i centrum efterlyser V.

Foto: Jens Alvin

Debatt2022-08-01 09:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet ser att delar av tryggheten försvunnit och att gemenskapen slagits sönder av privatiseringar, nedskärningar och att politiken flytt ansvar. Det är dags att tillsammans ta tillbaka kontrollen. Din trygghet är politikens ansvar. Vänsterpartiet har konkreta politiska reformer för att återuppbygga och utveckla de trygghetssystem som rivits ner. Med den politik som fått styra har otrygghet, utanförskap och ohälsa vuxit.

Politik måste vara framåtsyftande. Barns välmående grundar för en framtid att utvecklas i. Vår politik följer barnet och vårdnadshavare från en trygg förlossning, till ett gott omhändertagande på vårdcentralen, lasarettet och hos BUP. Vi vill se stärkt samarbete mellan skola och region när det gäller barnen. Vi kan inte bygga sjukhus i alla kommuner i Sörmland. Men vi kan trygga tillgången till vård, det du behöver nära ska finnas då du behöver det. Inställelsetiderna för akuta utryckningar behöver bli bättre och mer likvärdiga i länet, resurser krävs för att säkra människors trygghet. 

Förra valet skämtade vi lite med ett annat parti i Region Sörmland och sa att vi tyckte att vi skulle ha ”Vård för människorna”. Men bakom det så ligger ett stort allvar. Vård handlar om människor. Om personer som mår dåligt. Vår tanke är att det är mycket värt att satsa lite extra på att fler får god hälsa för pengarna. Förebyggande arbete är en bra vinst i välfärden. 

Kunder hänvisas till sjukhuskiosken, patienter ska tas omhand efter behov. Vi vill få stopp på hjärtskärande rubriker grundande i avregleringar och privatiseringar. Personer i behov av vård och deras nära ska känna sig trygga med kvalitet och tidsaspekter i vården. Vi som bor här bor i ett fästingtätt område. Vänsterpartiet kämpade och tack vare oss är TBE vaccin till barn avgiftsfritt i Sörmland. Vi vill mer, vi vill att avgiftsfriheten ska gälla alla och har motionerat om det nu i juli. Det är dags nu! 

Den gånga mandatperioden har varit speciell med pandemi och landstinget blev region. I en kris behövs tydliga mål, vilket den styrande majoriteten inte klarat av att sätta. En omstart kräver driv, men majoriteten har bjudit på en lealös styrkeuppvisning. Du har sett Vänsterpartiets kraft de senaste åren, på nationell nivå har vi varit drivande i att ändra bland annat socialförsäkring och pensioner.  Nu är det dags för en ordentlig omstart. Du vet att Vänsterpartiet har den kraft som behövs för att vända skutan. Rösta på Vänsterpartiet för en frisk vind i seglen.