Färjeläget i Oxelösund är en pärla att vårda

Är det rätt att satsa 30 miljoner kommunala kronor på en ny restaurang och en ny vågbrytare? Ja, jag tror det, skriver Thor Sagfors.

Är det rätt att satsa 30 miljoner kommunala kronor på en ny restaurang och en ny vågbrytare? Ja, jag tror det, skriver Thor Sagfors.

Foto: Witte Sund arkitektstudio

Debatt2022-03-18 05:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I juni 2021 beslutade kommunfullmäktige i Oxelösund att riva den nuvarande restaurangen Läget och låta bygga en ny restaurang till en beräknad kostnad av 24 miljoner kronor. Oppositionen ansåg att kommunen i stället skall sälja marken och låta någon annan bygga en restaurang och driva verksamheten. En privatperson överklagade det kommunala beslutet till Förvaltningsrätten som emellertid nyligen givit kommunen rätt. Om Förvaltningsrättens dom överklagas kommer byggandet att ytterligare försenas.

Låt oss titta på några tidigare kommunala beslut. Först den sorgliga historien om f.d. Folkets Hus. Driften krävde ett kommunalt tillskott på cirka 1 miljon kr/år. Den politiska majoriteten hade inte förmågan att böja på knäna när oppositionen krävde förändringar, ”allt ska bli vid det gamla”, och den tondöva oppositionen genomdrev försäljningen av Folkets Hus i ohelig allians med Vänsterpartiet. Farväl vår fina klassiska teaterlokal Tärnan, farväl danslokalen Cupol, farväl Rådsalen. Folkets Hus skulle naturligtvis gjorts om till vårt Kulturhus med bibliotek, teatersalong, festvåning, rådsal och föreningslokaler. Vad fick vi i stället? En fönsterlös lokal med obekväma stolar. Kultur måste få kosta.

Så affären med Pro Marina som skulle bygga hotell, kallbadhus och ge oss välskötta småbåtshamnar till bra priser. Vad hände? Inget hotell, inget kallbadhus, vanskötta hamnar till högt pris. Kommunen tvingades bryta avtalet efter alla klagomål och ta över driften i egen regi genom det kommunala bostadsbolaget.

Sorgesamt är också beslutet om den så kallade vågbrytaren i gästhamnen. Det blev en flytbrygga som rör sig i takt med vågorna från hamninloppet och gör det omöjligt att förtöja båtar vid bryggan utan att riskera skavsår i stäven. Oppositionen vill flytta flytbryggan och bygga en riktig vågbrytare för 6 miljoner kronor, majoriteten i kommunfullmäktige säger nej.

Till kärnfrågan. Är det rätt att satsa 30 miljoner kommunala kronor på en ny restaurang och en ny vågbrytare? Ja, jag tror det, faktiskt. Vilka är alternativen? Antingen låter kommunen bebygga fastigheten och överlåta driften till en företagsam restauratör eller också överlåter kommunen marken till någon person eller något företag som bygger restaurangen och i sin tur väljer vem som ska driva verksamheten. I första fallet har kommunen ansvar och beslutsrätt i andra fallet är kommunen åskådare. Har vi inte sett nog av lycksökare som lovat mycket och hållit inget?

Oxelösund seglar i medvind. Många nya bostäder planeras. SSAB går mot en oerhört intressant framtid. Inflyttningen pågår. Jag tror att vi alla är överens om att gästhamnen och färjeläget är den bästa, finaste och attraktivaste platsen som finns i Oxelösund för en restaurang. En pärla som vi ska gemensamt vårda, inte äventyra. Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större.